tisdag 5 februari 2008

Terroristerna slår till

Minst 9 oskyldiga civila dödades i går vid vad som troligtvis var ett politiskt terrorattentat i Tyskland. Ett bostadshus där det främst bodde turkiska invandrare brändes ner och minst 9 personer i huset blev innebrända. Jag utgår ifrån att detta innebär att alla organisationer på högerkanten nu kommer att terroriststämplas. Att det byggs ett koncentrationsläger för misstänkta högerterrorister på Jersey. Vi kan ju inte låta terroristerna ta över vårt samhälle. Kriget mot terrorismen måste få kosta vad det kostar!

I Washington DC har George W Bush lagt fram sitt förslag till budget, hans sista. Den är på ca 3 biljoner dollar (3.100 miljarder - 3.100.000.000.000). Det beräknade underskottet ligger på rekordnivån cirka 410 miljarder dollar. Den stora ökningen ligger på Försvarsdepartementet som föreslås få 515 miljarder dollar, en ökning med 7,5%. Och då ingår inte de beräknade extra kostnaderna för krigen i Irak och Afghanistan på 70 miljarder. Den stora besparingen ligger på socialförsäkringarna. Men trots det växer den amerikanska statsskulden till ofattbara 9 biljoner dollar (det motsvarar ungefär 55.000 miljarder kronor). Det innebär att varje nu levande människa på jorden har en fordran på USA på ungefär 8.000 kronor. Kraschen för den amerikanska ekonomin den dag man inte kan fortsätta att prångla ut dollarsedlar till resten av världen kommer att ge svåra efterverkningar på hela världsekonomin. Och den dagen närmar sig allt mer medan andra valutor tar över. Den dagen Euron tar över från dollarn som den stora världsvalutan. Den dagen den kinesiska ekonomin har vuxit förbi den amerikanska. Den dagen när alla börjar vilja växla in sina dollarsedlar. Den dagen får USA problem eftersom man prånglat ut mer dollar i världen än vad man har täckning för.

Kritiken mot Försäkringskassans utveckling fortsätter. Ibland är kritiken helt riktig, ibland blir det totalt fel. I dagens Aftonbladet finns en debattartikel från Mikael "Prinsen" Trolin om hans erfarenheter av Försäkringskassan. Och jag vet uppriktigt sagt inte till vilken grupp som Trolins inlägg hör. Försäkringskassans utveckling mot en toppstyrd centraliserad myndighet är mycket allvarlig. Den negativa människosyn som (inspirerad av våra politiker) allt mer börjat prägla verksamheten är också mycket allvarlig. Men, alla som har dålig erfarenhet av Försäkringskassan kan inte skylla detta på Försäkringskassan. Ibland händer det, hur otroligt det än låter, att Försäkringskassan har rätt. Politikernas och Försäkringskassans jakt på verkliga och inbillade fuskare och myglare har skruvats upp ett par varv för långt. Och detta gör att mycket av den kritik som kommer fram mot Försäkringskassan i insändare och debattinlägg är riktig. Men samtidigt går mycket av kritiken ut på att det är enskilda anställda på Försäkringskassan som driver någon personlig vendetta mot dom. Och jag känner tillräckligt många av mina kollegor för att veta att så är inte fallet. Att förmedla ett negativt beslut är svårt - mycket svårt. Vill mottagaren inte förstå, är det omöjligt. Det blir lite av att skjuta budbäraren. Visst kan det finnas olämpliga personer här som på alla andra ställen. Men jag vet att nästan alla gör så gott dom kan. Men, vi som alla andra är också plikttrogna, dvs följer de lagar och föreskrifter som finns. Man kan tycka att reglerna är fel, men man kan faktiskt inte fatta beslut efter hur man tycker att lagen skulle vara. Men allt fler tar konsekvensen och söker sig bort från verksamheten och söker andra jobb.

Slutligen noterar jag att inte heller i dag blev en Britney Spears fri dag i Aftonbladet. Jag undrar hur länge sedan det är som det gick en dag utan att Aftonbladet nämnde den stackars tösen. Hon klår Fredrik Reinfeldt (som jag i dag hörde hoppades på Barack Obama som ny president i USA) och George W Bush med hästlängder. En intressant fråga är vem av dom som egentligen är viktigast?

Inga kommentarer: