fredag 1 februari 2008

En annan konkurs

Konkursen för Stureplanscenterns frontfigur Fredrick Federleys politiska salladsprojekt är nu klar. Skulderna var 573.000 och tillgångarna 9.000 kronor. Det saknades kort sagt en dryg halv miljon kronor i konkursen. Nu får bland annat staten gå in och städa och rädda lönerna till de som inte fått ut löner (65.000 kronor). Den totala försäljningen under de sommarmånader som salladsbaren "En annan salladsbar" hann hålla öppet var 108.000 kronor. I varje fall var detta de officiella redovisade försäljningssiffrorna. Faktiskt ganska talande att en av de stora förespråkarna för entreprenörskapets välsignelser visade sig vara en komplett idiot när det gällde att vara entreprenör. En god lärdom är att om man startar eget ska det vara för att man tror på idén, inte för att genomföra en politisk demonstration. Att han sedan låter staten städa upp efter honom är inget annat än en skandal.

Den statliga klimatberedningen föreslår att bensinskatten höjs ytterligare 70 öre. Och även dieselskatten bör höjas motsvarande. Vad jag inte förstår är hur bilar som drivs på annat sätt än med förnyelsebar energi kan kallas miljöbilar. Och jag kan inte heller förstå hur stora tunga bilar som sörplar i sig etanol kan få kallas miljöbilar. Redan begreppet bil står i motsats till ordet miljö. Så länge som många har råd med stora tunga bensinslukande monster, så länge okynneskörandet fortgår osv har inte bensinpriset nått sitt tak. Och att inbilla sig att etanol är en lösning är ett rent önsketänkande från bilindustrin. Använd jordbruksmarken till att odla mat, det är det som behövs mest. Se till att det finns miljövänlig kollektivtrafik väl utbyggt och till ett lågt pris, sedan kan vi dubbla priset för bilisterna.

Det är inte bara i Ryssland och Serbien som det finns en stor oro för den förväntade självständighetsförklaringen från Kosovo. Från Serbiens sida handlar det naturligtvis om prestige/kultur att inte förlora den del av nationen som man anser vara sin egen vagga. Värnandet om den serbiska minoriteten i Kosovo är nog av mindre betydelse. Från Rysslands sida handlar det inte bara om att stötta Serbien, det handlar också om oro för alla de minoritetsområden som finns inom Ryssland. Ska alla dessa också ha rätt till en egen stat? I Bosnien är man oroliga för att om världen låter albanerna i Kosovo får en egen stat, vad hindrar serber och kroater i Bosnien från att också kräva sina egna stater. Inom EU har det främst varit Cypern som varit motståndare. Om EU ställer sig bakom albanerna i Kosovo, är nästa steg att stödja turkcyprioternas rätt till en egen stat? Ska EU ställa sig bakom att Belgien splittras i en fransktalande och en flamsktalande del (och en liten tysktalande enhet också kanske)? Nordirland? Baskien? Korsika? Kurdistan? Varför inte de serbiska områden i Kosovo? Exemplen är många, varför bara Kosovo?

För övrigt kan vi konstatera att det blåste av bara f-n under natten. Och snöade. Och åskade också sägs det.

Inga kommentarer: