onsdag 6 februari 2008

Vidrig människosyn

Högeralliansregeringen har skurit ner pengarna till arbetsmarknadsåtgärder, så har detta bland annat drabbat Starta Eget-bidraget. Från omkring 12.000 personer i månaden i slutet av 90-talet sjönk antalet under början av 2000-talet till ungefär hälften samtidigt som arbetslösheten sjönk. Men sedan har det under de senaste 4 åren legat konstant kring 5.500 per månad. Tills förra året, då antalet sjönk till knappt 3.000. Starta Eget-bidraget är en form av Aktivitetsstöd som ges till arbetslösa som startar ett eget företag. Under 6 månader kan man få chansen att dra igång en egen verksamhet och samtidigt få ett bidrag motsvarande A-kassan för att hinna bygga upp en verksamhet innan den måste vara självgående. Bidraget har visat sig vara en effektiv metod. Det ger en chans för personer med en affärsidé, men kanske utan något större startkapital att förverkliga sin idé. Ca 80% av de som haft Starta Eget-bidrag bedrev 3 år senare fortfarande egen verksamhet. Fast antagligen tycker Fredriks gäng att det är fel klientel som drar igång företag, så därför har man medvetet skurit ner möjligheterna.

Fast det allra mest intressanta var att läsa de kommentarer till nyheten (jag läste den på Ekonominyheterna.se) som fanns. Den visar med tydlighet vilken människosyn som är förhärskande bland Fredriks fotfolk. I stort sett gick de flesta kommentarerna ut på att alla arbetslösa är lata drönare som bara vill leva på bidrag. En äkta entreprenör behöver inga bidrag. Och det är klart, de "rätta" entreprenörerna kan säkert få ett startkapital av pappa eller få ett fördelaktigt lån i banken. Det är faktiskt alltid mycket informativt att läsa vilken människosyn som är förhärskande bland trogna läsarna av ekonominyheter.

Det ska kanske påpekas att Fredriks gängs satsning istället heter Nystartsjobb. Enligt VA har 35% av de som fått detta fortfarande jobb efter 3 månader.

Och sedan lite GODA NYHETER. Försäljningen av lightprodukter minskar i dagligvaruhandeln. Försäljningen av lightdrycker går ner. Försäljningen av riktigt fettsnåla bordsmargariner minskar (ni vet dom där som är så lättrinnande att dom nästan borde säljas i flaska) medan de med högre fetthalt ökar. Konsumenterna börjar inse att smak och kvalitet trots allt är vikigare än kemikalieinblandningar.

Jag har nu tillbringat två dagar till stor del framför TV:n eller läsande. Kimmy har varit förkyld. Större delen av gårdagen tillbringades i sängen med ett hett värmeelement liggande gosande på axeln. Under dagen verkar febern däremot ha försvunnit, men det märks fortfarande på energin och matlusten att den lille stackarn inte är helt frisk än. Det blir väl antagligen en dag i morgon också för säkerhets skull, men sedan får han återvända till skolan. Jag har hunnit se flera riktigt givande långfilmer. Filmer som jag med all säkerhet inte hade bänkat mig framför TV:n för att se om jag inte varit så pass sysslolös. Det är vid sådana här tillfällen man uppskattar filmkanalerna på TV (i mitt fall TCM, Silver och TV4 Film). Utbudet hos de rent kommersiella svenska kanalerna är ju erbarmligt under dagtid på vardagar. Får dom betalt för att visa all denna amerikanska smörja? Det märks att manusförfattarna strejkar, för det som sägs kan väl ändå inte ha skrivits av proffs? - "Vad säger du? Är det gamla program inspelade innan strejken? Desto värre."

Inga kommentarer: