måndag 3 december 2007

Demokratiska (?) val i Ryssland och Venezuela

Det har varit val i Ryssland, ett val som vanns överlägset av Vladimir Putins Enade Ryssland som verkar ha fått över 60% av väljarna. Näst största parti är Kommunistpartiet med ca 12% och sedan Ultranationalister och ett stödparti till Putin som heter Rättvisa Ryssland. Övriga partier kom inte in i Duman eftersom dom inte fick över den spärr på 7% som finns. Det parti som svensk media främst har gett sitt stöd till, dvs schackspelaren Kasparovs parti (ganska likt Sverigedemokraterna i Sverige) fick mindre än 1 procent. Politiker och kommentatorer i väst har betecknat valet som odemokratiskt (coh det är nog en ganska korrekt beskrivning). Bland annat har man påpekat att en överväldigande majoritet av pressen stött Putin. Dvs ungefär som i Sverige, där en överväldigande majoritet av den svenska pressen stöder Högeralliansen. Calle Str... f'låt Bildt tog till och med till en matematisk förklaring om att bara ungefär 40% av de röstberättigande röstat på Putin - om man tar hänsyn till valdeltagandet. Klart fler än som röstat på Moderaterna i Sverige, och ungefär lika många av de röstberättigande som stödde Högeralliansen i svenska valet. Han använde inte den beräkningen när det gällde valet i Kosovo där vinnaren fick knappt 35% och med ett valdeltagande på mindre än 50%. Och han har inte heller sagt något om detta när det gäller presidentvalet i USA som med sitt låga valdetagande väl gav Bush ungefär 30 procent av de röstberättigade. Men vi kan nog vara eniga om att Ryssland har en bit till att vandra innan man är en riktig demokrati. Men man kan inte negligera att Putin har ett mycket starkt stöd av det ryska folket. De udda politiker som media i väst omhuldar har knappt något stöd alls. Det största riktiga oppositionspartiet är Kommunisterna, och dom kan ju inte västmedia stötta upp.

Även folket i Venezuela har gått till valurnorna. President Hugo Chávez ville ändra i grundlagen, men förlorade folkomröstningen med minsta möjliga majoritet. Och nu vet inte alla anti-Chávez kommentatorerna i västvärlden riktigt hur dom förklara att den av dom utmålade diktatorn följer demokratin. Kanske är den venezuelanska demokratin mycket bättre än sitt rykte. Bara för att Hugo Chávez är en udda ledare och utsätts för ständiga smädeskampanjer från USA, så är han kanske en god demokrat? Kanske till och mer demokratisk än den USA-vänliga opposition som han besegrat i flera val.

Joggingrapport 2007: Gårdagskvällen avslutades med en joggingtur. Det verkar som om jag får nöja mig med sexkilometersrundan under hösten/vintern. Det är varken tid, möjlighet eller ork till något annat. När det är kolmörkt får man nöja sig med att springa där det finns belysning. Och med tanke på hur långt det är mellan rundorna så är väl inte orken tillräcklig för mer heller. Jag hade tur och lyckades undvika regnet, men det blåste lite för mycket. Det är underligt att motvinden alltid märks mycket mer än när man har vinden i ryggen. Hur som helst blev tiden 30.40 och det får jag väl vara nöjd med. Gamla gubbar som börjat odla kulmage ska nog inte förvänta sig så mycket bättre.

Och apropå sportens värld, så såg jag för någon dag sedan om den sportintresserade ungdomen i Fjollträsk och dess sysselsättningsproblem. Ett gäng supportrar till AIK och Djurgården hade tydligen träffats för att umgås (vilket när det gäller det här klientelet tydligen handlar om att slåss). Lyckligtvis kom dom på bättre tankar och bestämde sig för att roa sig gemensamt istället. Dom skulle slåss med Hammarbysupportrar! Resultatet blev en sönderslagen restaurang. Jag har sagt det förut, men vill gärna upprepa mig. Bjud hit ett gäng israeliska murbyggare och bygg en mur kring hela 08-området tills dom lärt sig att uppföra sig.

Inga kommentarer: