lördag 1 december 2007

Jägare vs Rovdjur

Ska man tro den förenade svenska jägarkåren är de mindre än 200 svenska vargarna ett stort hot mot säkerheten för både folk och fä (dvs människor och djur). Man har från jägarhåll bland annat gått ut med att antalet jakthundar som dödats av varg har ökat. Bara sedan mitten av augusti har 19 jakthundar dödats av varg - hävdar alltså jägarna. Men är då vargen det största hotet mot hundarna? Jag läser i nya ETC att enligt Agria (som är det största försäkringsbolaget när det gäller hundar) så fick dom under perioden 2000-2005 betala ut ersättning för 84 hundar som överfallits av rovdjur. 135 hade vådaskjutits av jägare och 7238 hundar hade drabbats av trafikolyckor. Det är kanske inte på rovdjur vi ska ha skyddsjakt, det vore kanske mer på sin plats med skyddsjakt på jägare istället. Bilen får vi utrota helt! På tal om skyddsjakt såg jag en notis om att en varg som sköts nyligen visade sig ha inläkta hagelskott i både huvudet och ena benet. Tjuvjägarna är inte bara idioter, dom är tydligen inkompetenta också.

Att ha ett autistiskt barn kan ibland ge ovanliga problem. Kimmy får ibland fixa idéer. Just nu ska till exempel alla dörrar (och grindar) vara stängda. Det kan vara lite jobbigt när man är ute och går och alla trädgårdsgrindar ska kollas så att dom är stängda. Just nu är det dessutom röda kalsonger som gäller. Och det paret kan ju faktiskt behöva tvättas. Det kan gå att byta och lägga favoriterna i tvätten, men i ett obevakat ögonblick har han snabbt bytt tillbaka. Jag gjorde därför ett besök i Helsingborg på lördagsförmiddagen för att försöka inhandla fler röda kallingar. Och blev så tydligt uppmärksammad på hur våra könsroller är cementerade. Utbudet av röda kalsonger för pojkar är inte stort! Allra värst var Åhléns. På pojksidan var alla kalsonger mörkgrå, mörkblå eller möjligen blågrå. På flicksidan två meter bort var allt (och jag upprepar ALLT) antingen rött eller rosa. Det fanns inte en antydan om någon annan kulört. Skäms Åhléns! Dit går jag inte fler gånger och handlar. All heder åt Kapp-Ahl där jag faktiskt hittade kalsonger i lite mer varierat färgutbud. Och ett trepack innehöll bland annat ett rött exemplar.

När man tar tåget till Helsingborg passerar man genom Sveriges tråkigaste turistkommun. I varje fall om man får tro den rapport som publicerats så är Åstorps granne Bjuv placerad i botten. Nu är väl inte Bjuv så tråkig, men Åstorp är klart trevligare - förståss. Det finns ett gruvmuseum i Bjuv. Men det finns det i Nyvång (Åstorps kommun) också. Och Nyvångs kolgruva var en gång i tiden Sveriges största. Det finns ett vattentorn med utsiktsplats i Bjuv. Åstorp har inget vattentorn. Det behövs inte eftersom vi har Söderåsen som ett naturligt vattentorn. Och ovanpå vårt "vattentorn" finns en utsiktsplats med vidunderlig utsikt över den nordvästskånska slätten ända till Hallandsås och Kullahalvön. Det är bara att ta Trappgatan upp. Vi är väl en av få orter där man kan ha postadress Trappgatan (som alltså är en trappa uppför åssluttningen vid Klinten). Åstorp är helt enkelt bäst. Dessutom illustrerar Aftonbladet i dag sin artikel om tråkiga Bjuv bland annat med en bild på Pågatåget som passerar över Storgatan rakt genom Bjuv med texten att det är tåget till Helsingborg. Medan man tydligt kan se att det är tåget från Helsingborg till Åstorp.

Inga kommentarer: