söndag 9 december 2007

Rik, rikare, ännu rikare och rikast

För några dagar sedan rapporterade Institutet för näringslivsforskning att bara en procent av svenskarna äger mellan 30-40 procent av förmögenheten i Sverige. Forskarna har kommit fram till att 1 procent av svenskarna äger totalt 1.800.000.000.000 kronor. Vilket är 32% av den totala förmögenheten i landet. Räknar man med svenskar som valt att skattskriva sig i utlandet äger den mest förmögna procenten totalt 40% av förmögenheten. Det är den här gruppen som inte har råd att betala förmögenhetsskatt. Det är ju så synd om dom. Dom skulle ju inte ha råd med mat om dom tvingades till detta. Det ska påpekas att den sneda förmögenhetsfördelningen har accelererat under senare år, dvs under sosseår.

Och på tal om rikast, så fanns det tyvärr inget feltryck i Aftonbladets lista i dag över de rikaste i kommunerna. Jag fanns inte med på listan, som jag hade hoppats på.

Jag såg en uppgift som berättade att Region Skåne fanns bland de län som inte kräver att de anställda ska omfattas av meddelarfrihet när landstingets verksamhet privatiseras. Vilket innebär att de som jobbar där plötsligt inte längre skyddas av lagen om dom vill berätta om missförhållanden på arbetsplatsen för media. Och det kan ju vara en bra metod för att slippa för frispråkig personal. Det påminner mig om det som rapporterades från rättegången mot plastikkirurgen i Malmö som dömdes för våldtäkt. Enligt uppgifter så hade personalen haft kännedom om vad som pågick länge, men inte sagt något. Omfattas inte personal inom privat vård av lex Sara?

Kevin och jag har varit på bio som vanligt. Veckans film fick bli Guldkompassen, den klassiska berättelsen om kampen mellan det goda och det onda. En klart sevärd fantasyberättelse om den föräldralösa flickan Lyra och hennes allierades kamp mot diktaturen i fantasivärlden. Barn som hjältar, djur och andra teman är klassiska för att skapa en film som lockar, men det känns inte påklistrat. Men så bygger det ju på en boktrilogi (det ska väl bli en fortsättning även på filmen) av Philip Pullman, som hjälpte honom att få Astrid Lindgrens pris 2005. Gå och se den!

Joggingrapport 2007: Det börjar bli riktigt blött i motionsspåret vid Tingvalla. Det är ren dynga på flera ställen. Dessutom är det dags för ansvariga att fixa de lampor som är ur funktion. Lampa 50, 51 och 53 är släckta, och det gör att det blir riktigt mörkt i skogen. Men jag (tror) jag lyckades hålla mig i spåret även där. Annars gick det väl hyfsat att springa. Jag får nog acceptera att tiden ligger på 31 minuter nu. Igår blev det 31.10. Som sagt innan, är man 55+ och börjar få en liten kula på magen så kan man väl inte ha för stora ambitioner.

Inga kommentarer: