onsdag 5 december 2007

FörsäkringsKASSan som urkass arbetsgivare

På Försäkringskassans interna Intranät informerades det i dag om att ett nytt modernare samverkansavtal är på gång. Och det ska bli spännande att se hur det ska fungera. I dag fungerar det nämligen inte alls. Siv Norlin, som är avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan (den överlägset största fackliga organisationen på Försäkringskassan) använder det mer diplomatiska uttrycket "si och så" när hon ska beskriva hur samverkan med personalen skett sedan Försäkringskassan förstatligades för några år sedan. Utvecklingen sedan dess har gått mot en centraliserad och toppstyrd kommandoorganisation. Inte ens chefer ute i verksamheten får bestämma något, utan alla besked är att man får vänta på direktiven från ovan. Man brukar när man ska vara elak om hur samverkan fungerar på arbetsplatserna säga att personalen i varje fall får bestämma färgen på gardinerna. Mycket tyder på att inte ens detta får bestämmas, utan det sker genom direktiv från ovan för att allt ska bli enhetligt i den nya organisation som Försäkringskassan är på väg in i. Denna går i korthet ut på att man lämnar alla mindre orter i stort sett helt. Medan det mesta arbetet ska utföras av ett B-lag bland personalen på ett litet antal produktionsfabriker i landet. Vissa ärendeslag (A-laget främst i form av rehabilitering osv) är centraliserat till lite fler platser. Allt medan personalen flyttas runt som schackpjäser allt eftersom direktiven från ovan skickas ut. Vill allmänheten har kontakt med Försäkringskassan är man utlämnad till Internet, mottagningar i några större städer eller en telefonikundtjänst (den ska uppgå till sammanlagt 660 personer placerade i ett par städer i Mellansverige. Sin handläggare ska man inte kunna ringa till direkt.

Fast vi har tur att man inte gör som Samres som står för färdtjänsten. Dom ska visst utlokalisera sin telefonkundtjänst till Moldavien...

Så är det då dags för den årliga kampanjen för att vi ska vara mer aktiva i vårt PPM-val. Denna kampanj drar igång tidtabellsenligt i samband med att de nya pengarna en gång om året sätts in på våra fonder. Själv har jag gjort ett aktivt val. Jag valde att inte välja! Och har alltså mina PPM-pengar i den överlägset största fonden, den s.k. Premiesparfonden. Denna är drygt 8 gånger så stor som den näst största fonden. I år har 9 fonder av de 20 största gått minus (bland dessa den 2:a, 3:e, 4:e och 5:e största fonderna). Den största, Premiesparfonden, tillhör de som gått plus. Att välja aktivt är ett risktagande. Det kan gå bra, men det kan också gå åt helsefyr. Mer än 10 av fonderna har under året tappat mer än 20% av kapitalet. Den sämsta har tappat 35%. När propagandan för att välja mer aktivt kommer igång, påpekar man alltid att det inte kostar något att flytta pengarna. Själv kan jag inte riktigt förstå varför det inte ska kosta. Flyttandet är trots allt förknippat med en kostnad. Om den som håller på och flyttar runt ofta inte betalar för detta innebär det att vi andra som inte flyttar runt får betala den kostnad dom förorsaker med våra avgifter. Någon som tycker det är rätt?

Slutligen noterar jag att George W Bush gått på ännu en stjärnsmäll. En underrättelserapport i USA berättar att Iran inte har något aktivt kärnvapenprogram längre. Och (B)usch som satsat på att få genomföra en attack på Iran tillsammans med Israel innan han avgår. Nu lär det inte bli något av. Synd att underrättelseverksamheten inte var lika fristående och modiga när det gällde Iraks massförstörelsevapen. Det hade kanske kunna rädda många liv om man undvikit inbördeskriget i Irak. Risken är att Israel nu gör en attack själva.

Inga kommentarer: