måndag 10 december 2007

Självklar självständighet - men inte för alla

Calle Str... f'låt Bildt var ute tidigt i dag och meddelade att Kosovo nu snart skulle få sin självständighet. Men tydligen fick han efter ett litet tag ta tillbaka lite av sin förenklingar. Frågan om Kosovos självständighet är mer komplicerad än vad det kan synas vara vid en första titt. Inom EU är det just nu Cypern som är den stora motståndaren. Cypern? Varför Cypern? Jo, om vi argumenterar för det självklara i Kosovos självständighet. Vilka argument använder vi då när vi säger nej till turkcyprioternas rätt till sin självständighet? Vilka argument ska vi använda för att säga nej till kurdernas rätt till självständighet för de kurdiska områdena i Turkiet (och Irak). Baskiens självständighet från Spanien? Korsikas självständighet från Frankrike? Det finns minoriteter i Rumänien och flera andra länder inom EU. Varför ska Kosovoalbanerna har rätt till en egen stat, men inte de andra? Och kan vi då tvinga de områden av Kosovo där serber är i majoritet till att tillhöra Kosovo? Ska dom ha rätt att bilda en egen serbisk Kosovostat? Som sagt, frågan är inte så enkel som den kan synas vara, inte ens för Calle Str... f'låt Bildt!

Jag hörde på nyheterna att en av mina politiska favorithatobjekt, Stureplanscenterns frontfigur, Fredrick Federley, har utsatts för ett överfall. Tydligen föranlett av hans öppna homosexualitet. Jag har ofta kritiserat Fredrick, jag ger inte mycket för hans politiska åsikter. Men jag har också medvetet undvikit att ens nämna hans homosexualitet. Helt enkelt därför att den inte har med saken att göra. Du har (i detta fallet) mitt fulla stöd Fredrick. Jag hoppas de idioter som ligger bakom det hela får sitt straff och får en ordentlig kurs i människoacceptans. Men jag kommer att fortsätta säga vad jag tycker om dina politiska åsikter. För övrigt tycker jag du ska stå på dig (och det ska du naturligtvis göra även med dina politiska åsikter).

I dag är det dags för pingvinuppvisning i Stockholm. Ett av de mer löjliga TV-programmen som sänds under året. Det är dags för Nobelmiddagen. Det är ju tur att fredspriset (som ju gick till Al Gore och FN:s klimatpanel) delas ut i Oslo. Det har flugits (!) in mer än 20.000 blommor för att smycka hallen i Stockholm. Klimattankarna har inte helt fått sitt genomslag.

Svenskt Näringsliv har en helsidesannons i Metro i dag som i form av en saga försöker påstå att det inte går att bli rik på att driva företag i Sverige. I går berättade jag om statistik som visar att de rika blir allt rikare. Undrar vad dom tjänar sina pengar på? Tydligen inte på att driva företag. Nä, Svenskt Näringsliv, ni snackar strunt. Statistiken visar tydligt att många svenskar kan tjäna jättemycket pengar på att driva företag. Det är inte alls synd om er. De som det är synd om är de lågavlönade jobbare som hjälper till att jobba ihop pengarna till ägarna, men ofta inte får så mycket ut själva av det.

Enligt AMS är konjunkturen på väg ner. Inflationen stiger. Tillväxten minskar. Och Fredrik Reinfeldt börjar bli ännu mer nervös.

Inga kommentarer: