måndag 6 augusti 2007

Vadå fint väder

Pust, stön! Nu har det kommit, det där som i media kallas fint sommarväder. Svetten rinner om kroppen när man utomhus. Är man inomhus rinner den nästan lika mycket. Är man tvingad att göra något som innebär en fysisk ansträngning, som att till exempel förflytta sig, rinner svetten ännu mer i pannan och över ryggen. Solen gassar från en klarblå himmel vilket gör att man får kisa så att man får ont i huvudet även om man har solglasögon och keps med skärm. Och luften står alldeles stilla, det dallrar om luften. Det är rent ut sagt vidrigt. Tacka vet jag växlande molnighet och temperatur kring 20 grader. Då kan man vistas och röra på sig.

I dag är det ett tråkigt årsjubileum. Den 6 augusti 1945 släppte ett amerikanskt bombplan en atombomb över den japanska staden Hiroshima. Staden mer eller mindre raderades ut och cirka 130.000 människor dog direkt. Många fler har dött efteråt pga skador och strålningen. Tre dagar efter bomben över Hiroshima släpptes ännu en atombomb över den japanska staden Nagasaki. Det förtjänar alltså att påminnas om i dessa dagar när två länder, Iran och Nordkorea, utsätts för blockad och hot för att dom har för avsikt att skaffa atomvapen (eller i varje fall beskylls för att vilja skaffa atomvapen), det enda land i världen som använt sig av domedagsvapnet är USA. Ett USA som står i främsta ledet när det gäller att förhindra att fler länder skaffar vapnet. Det tål också att påminnas om att en stor majoritet av de kärnvapen som finns, finns just i USA. Den överenskommelse om icke-spridning av kärnvapen som träffats innebär också ett förbud mot vidareutveckling av de vapen som finns, och en nedrustning av de vapen som finns. På de senare punkterna är USA (och de andra kärnvapenmakterna) inte lika aktiva - tvärtom. Jag såg en notis om att Israel hade planer på att bygga ett kärnkraftverk. Jag undrar om USA blir lika aktiva i att förhindra detta som man är i att förhindra Iran (och Nordkorea) från att utnyttja kärnkraften. Naturligtvis ska inte fler länder skaffa kärnvapen, de länder som redan har ska naturligtvis avveckla dessa. Och inga länder, varken Iran, Israel eller Sverige ska fortsätta utveckla kärnkraften.

En av kändisarna från Stureplan har än en gång anhållits misstänkt för våldtäkt. Förra gången frikändes mannen för en mycket rå våldtäkt eftersom kvinnan vid tidigare tillfällen ställt upp på våldsam sex. Mannen kunde inte dömas eftersom han tydligen var så korkad att han inte begrep att kvinnan menade allvar när han skrek på hjälp. Nu misstänkts mannen för att ha drogat en annan kvinna och sedan sadistiskt våldtagit henne. Vad är det för folk som umgås på krogarna kring Stureplan i Stockholm? Mannen är tydligen kändis i kretsarna. Det verkar vara en sjukare miljö än vad till och med jag hade fördomar om att det var.

I en sammanställning över medlemsutvecklingen för de politiska ungdomsförbunden som Aftonbladet gjort kan man se att det går utför för i stort sett alla förbunden. Något som känns sorgligt för en som vuxit upp i SSU. Det förbund som sedan 1990 tappat procentuellt flest medlemmar är CUF (bra gjort Fredrick Federley), men i stort sett alla förbunden har rasat i medlemstal. Frågan är om aktiviteten minskat lika kraftigt. Här i Åstorp var det på min ungdomstid hård kamp mellan SSU, MUF och CUF om medlemmarna. De andra förbunden fanns knappt. CUF anordnade logdanser för att värva medlemmar. MUF hade Pub för att värva medlemmar. Och SSU spelade innebandy och såg till att alla barn och ungdomar till aktiva partimedlemmar skrevs in som SSU-medlemmar. Men vi sysslade faktiskt med politik också, bland annat genom studiecirklar. Det är länge sedan jag såg till ett politiskt ungdomsförbund i Åstorp, förutom i form av något uttalande i samband med valrörelsen. Var är ni?

Något roligt på slutet. Halva semestern är fortfarande kvar. Om temperaturen bara kryper under 25-strecket tänkte jag ta en joggingtur till kvällen. Jag ser nästan fram emot det.

Inga kommentarer: