lördag 4 augusti 2007

Lyckad åtgärd - men för vem?

Bland de ekonomiska nyheterna läser jag att hos de stora städföretagen Homemaid och Hemfrid har det ännu inte märkts någon speciellt ökad efterfrågan på städtjänster i hemmet. Detta en månad efter att systemet med skatteavdrag för hushållsnära tjänster har införts. Ett städföretag som däremot fått en kraftigt ökad kundkrets är Rent hos dig. Dom erbjuder lettiska städerskor via ett bemanningsföretag i Lettland. Städerskorna får 60 kronor i timmen, en inkomst som dom sedan ska skatta för i Lettland. Det är onekligen är lyckad reform som skapat många nya vita jobb - i Lettland. Lägg ner projektet. Använd pengarna till att subventionera tjänster till de som behöver (sjuka, gamla, handikappade osv) inte till de som har råd att köpa tjänsterna.

Ett av de länder som angetts som en förebild bland de som tycker att Sverige skulle sänka spritskatterna för att möta spritsmuggling och spritbärande är Finland. Finland sänkte sina spritskatter för att kunna konkurrera med lägre spritskatter i de Baltiska staterna. Resultatet har visat sig inte vara särskilt lyckat, och nu är Finland på väg att höja skatterna igen för att återta åtminstone en del av kontrollen.

Jag ser i en intervju med Dominika Peczynski (som drev salladsbaren En annan salladsbar) tillsammans med centerpartisten Fredrick Federley, att personalen på salladsbaren utgjordes av ett antal CUF-ungdomar som ville slå tre flugor i en smäll. Tjäna lite pengar, hjälpa Federley och samtidigt göra en politisk demonstration. Resultatet blev att varken ledningen som ägde baren eller personalen som skulle sköta ruljansen hade en aning om vad det innebar att driva en restaurang. Det gick raka vägen åt skogen med klantiga amatörer övarallt i verksamheten. Jag tror Fredrick Federley har gjort den fria företagsamheten en stor björntjänst!

Inga kommentarer: