fredag 3 augusti 2007

Nyhetsvärderingar

Gårdagens stora nyhet i media var en motorvägsbro som kollapsat i Minneapolis i USA. Kanske 10-20 personer kan ha dött i kollapsen. Samma dag inträffade också en järnvägsolycka i Kongo, där ett hundratal personer uppges ha dött. Man kan alltid ha synpunkter på rapporteringen av olyckor. Men vad ligger bakom medias värderingar när man ger olika utrymme åt olika olyckor som händer på olika platser? Olyckan i USA var den stora händelsen i TV:s nyheter i går, medan olyckan i Kongo faktiskt nämndes på SVT:s nyheter. I morgonens Helsingborgs Dagblad är olyckan i USA den största utrikesnyheten, järnvägsolyckan i Kongo nämns inte. I dagens Aftonbladet är broolyckan i USA ägnad ett halvt uppslag, olyckan i Kongo nämns inte. Är skälet till urvalet att en raserad bro är mer uppseendeväckande än vad det nu var som orsakade olyckan i Kongo? Är det för att det finns bättre bilder och filmer från USA än Kongo som avgjort nyhetsurvalet? Är det för att olyckor med bilar är mer intressanta än olyckor med tåg? (Ja, den tror jag inte på eftersom urvalet annars är tvärtom). Är det för att vi förväntas vara mer intresserade av vad som händer i USA än vad som händer i ett land i Afrika många inte ens vet var det ligger? Är det för att amerikanska liv är mer värda än afrikanska? Jag tror tyvärr att det sista är en stor faktor, men jag hoppas verkligen att även de andra faktorerna påverkar (och kanske några till som jag inte kan komma på).

Det är tur att jag har semester just nu. Morgontidningen har hela veckan varit mycket sen. Den har kommit någon gång mellan 0730-0800 varje morgon. Någon dag faktiskt några minuter efter åtta, i dag ovanligt tidig. Den kom några minuter efter halv åtta. Men det är som sagt tur att jag har semester. För hade jag jobbat hade jag ju inte hunnit få tidningen innan jag gick på jobbet. Och att läsa morgontidningen på kvällen är något som jag inte har så stort intresse för. Kanske får jag införa en rutin där jag läser gårdagens morgontidning till frukosten. För en frukost utan morgontidning är ett stort fiasko. Jag får nog ha en kontakt med HD och undra vad dom håller på med (Ja, dom hänvisar väl till Tidningsbärarna - men det företaget har jag för mig ägs av HD). En morgontidning ska komma tidigt på morgonen. Dom får skärpa sig och sätta in ett annan / ett till tidningsbud.

Det finns tillfällen när man skrattar högt för sig själv. Och sedan finns det också tillfällen när man skäms för sina egna skratt. Jag ser i dag att Fredrick Federley och Dominika Peczynskis salladsbar i Stockholm begärts i konkurs. Det hela höll i två månader, sedan får de optimistiska entreprenörerna ge upp. Det visar sig att det inte var så lätt som man kan tro att driva ett företag. Man måste ha en riktig affärsidé och vara villig att jobba. Det går inte att driva företag av ren princip och tro att man kan sköta det med en klackspark. Centerpartisten Federley startade upp salladsbaren för att demonstrera mot facket. Men det räcker inte som affärsidé. Jag såg någon som kommenterade det hela med att det var Facket som knäckte honom. Hotell- och Restaurangfacket gjorde bedömningen när Fredrick och Doninika startade upp sitt demonstrationsföretag att dom hade viktigare företag att ägna sin uppmärksamhet åt. Alltså fick salladsbaren inte den gratispublicitet som en konfilkt med facket hade gett. Istället fick han nöja sig med den reklam som kunde ske på Fredricks blogg (och andra likasinnades). Och den kundkretsen räckte tydligen inte till. Taskigt för Fredrick att det inte höll. Men som sagt, jag skäms för mina skratt. Det finns väl folk som har förlorat pengar på konkursen! Och det är personal som blivit av med jobbet, personal som valt att klara sig utan fackets hjälp.

Ett annat gott skratt fick jag när jag läste om Danskt Folkepartis synpunkter på att skicka en dansk truppstyrka till Darfur. Danmark har ju nu dragit sig tillbaka från Irak (ungefär hälften av de 50-tal länder som mer eller mindre symboliskt ställde upp på USA:s invasion har nu dragit sig ur). Det har därför kommit upp om Danmark ska bidra till den FN-styrka som ska skickas till Darfur i Sudan. Danskt Folkeparti tyckte inte det, men dom kunde tänka sig att skicka en marin enhet! För de som inte vet det, så ligger Darfur inte vid Sudans kust utan i andra ändan av landet!

Inga kommentarer: