måndag 3 maj 2021

» Skäms kanske trots allt lite.

Det liberala lågvattenmärket att göra ett gemensamt utspel inom Migrationspolitiken tillsammans med det öppet rasistiska antiliberala Sverigedemokraterna fortsätter att ge upphov till diskussion. Även från Moderaternas sida verkar man vilja tona ner betydelsen och effekterna av överenskommelsen. Det hela får väl främst ses som en stor propagandaseger för Jimmie Åkesson.

Jag såg tyvärr inte partiledardebatten under gårdagskvällen. Men vad jag förstår av rapporteringen gjorde Nyamko Sabuni allt hon kunde för att distansera sig från Jimmie Åkesson under debatten. Blev hon orolig över att avhoppen från Liberalerna skulle ta ny fart efter hennes debacle? Oenigheten inom L över Nyamko Sabunis val är stort. Tydligen reserverade sig 1/4-del av riksdagsgruppen mot det gemensamma utspelet.

Även i övrigt inom stora delar av partierna inom den Brunblå sörja som M + SD + KD + L nu har skapat verkar man vilja tona ner det hela. I Svenska Dagbladet kan vi läsa en lång tresidig artikel som i princip går ut på att man inom Moderaterna inte alls är så entusiastiska inför att kopplas samman med Sverigedemokraterna som det verkar. "Olyckliga kärleken: ”Det här är för att få makten”" har artikeln fått som rubrik på nätet. I den tryckta tidningen är rubriken: "Åkessons vision möter motstånd: Finns inget konservativt block". Nätlänken heter: "Skamfaktorn sinkar Åkessons dröm". Alla de olika rubrikerna på samma artikel har samma mening. Man skäms inom M, motståndet är större än vad som framgår. Man gör allt detta bara för att komma åt Makten. Makthunger kan vi kalla det!

Det hela är som Andreas Johansson Heinö, som är statsvetare och förlagschef på Timbro, säger: "Statsvetare: SD är den stora vinnaren". Vad kan man inte tänka sig att förnedra sig med för att kunna gripa Makten? För Moderater och Liberaler är man uppenbarligen villiga att sjunka riktigt djupt. Fast Ebba Busch verkar trivas...

Den Brunblå sörjan formerar sig - styrd av Makthunger
Låt mig avsluta med några citat från ovan nämnda SvD-artikel, som säger en hel del om vad moderata Svenska Dagbladet vill förmedla:

- "Det finns inget konservativt block."

- "Sverigedemokraterna i riksdagen är ojämnt och oprofessionellt, anser många moderater. Oron gäller inte alla de skandaler om rasistiska uttalanden som regelbundet avslöjas om partiets medlemmar, den senaste i veckan, utan att riksdagsarbetet helt enkelt inte fungerar."

- "Jag är frustrerad över att man inte vet var de står. De säger en sak i riksdagen, sen kommer plötsligt ett helt annat utspel i samma fråga på Twitter. Vissa ledamöter i utskotten får man inte alls grepp om. De kan varken sina frågor eller det politiska hantverket."

- "Arbetslinjen måste vara bärande i ett borgerligt projekt. Men Åkessons folk har inga spärrar när det gäller sjukförsäkringen eller pensionerna. I de frågorna är de sossar, nej, de är värre än sossar, säger en moderat."

- "Det finns, visar det sig när man ringer runt, en påtaglig skamfaktor. Man vill gärna att Ulf Kristersson öppnar dörren till Jimmie Åkesson, men man vill inte göra det själv. Sverigedemokraterna har varit riksdagens pariaparti i tio år. Många väljare, även borgerliga, avskyr fortfarande partiet."

- "Det här är inte slutmålet för ett ideologiskt projekt. Det här är för att få makten."

Man skäms nog lite bland många moderata gräsrötter. Och i ännu högre grad bland liberala gräsrötter. Frågan är hur det är bland kristdemokratiska gräsrötter. Men där har kanske tillräckligt många redan lämnat?

Läs:
Splittrat Liberalerna efter förslaget med SD. - SVT
Olyckliga kärleken: ”Det här är för att få makten”. - Svenska Dagbladet
Statsvetare: SD är den stora vinnaren. - Svenska Dagbladet
Ramberg: ”Samsynen brakade ihop inför tittarna i livesändning”. - SR
Lööf och Busch i ordstrid efter markering mot Åkesson. - SVT

Inga kommentarer: