fredag 28 maj 2021

En fråga om yttrandefrihet

» Eller brist på moral?

I gårdagens sportbilaga i Aftonbladet ägnas det lite utrymme åt Zlatan Ibrahimovics girighet och bristande moral. Det handlar alltså om att Zlatan haft stora ekonomiska intressen i nätspel och betting samtidigt som han spelar fotboll i matcher där man i samma bolag kan spela på hans matcher. Något som är strängeligen förbjudet enligt Fifas och Uefas regelverk. Regelverk som jag tycker låter fullt rimliga.

Spela bort dina pengar - det gör alltid någon glad
Zlatan Ibrahimovic är storägare i spelbolaget Bethard. Nu har Bethard tydligen sålts (för 240 miljoner), men som jag förstår det har Zlatan fortfarande intressen på andra håll inom bettingindustrin. Uefas utredning om ifall Zlatan ska dömas till bötesbelopp är ännu inte klar. Men han borde förbjudas att spela fotboll så länge han inte gör sig av med sina intressen i nätspelsmarknaden. En marknad som jag totalt saknar förtroende för. Spolingar som tjänar pengar på att lura folk att spela bort sina pengar för att sedan placera sina egna pengar i skatteparadis som Malta, Cypern, Luxemburg eller någon solig ö i Västindien. Fy fan!

Samtidigt gör ledarskribenten Peter Wennblad i Svenska Dagbladet frågan om reklamen för nätspel och betting till en fråga om yttrandefrihet. Bakgrunden till detta är att ansvarig minister Ardalan Shekarabi har synpunkter på nätspelsbolagen och deras reklam. Han har gett en utredning direktiv att införa ytterligare begränsningar. Vilket gör Peter Wennblad upprörd. Han tycker tydligen att det är en fråga om yttrandefrihet!

- "Bara för att marknadsföringen är impopulär och bolagen är illa sedda av somliga" skriver Peter Wennblad. Och den slutsatsen kan jag ju faktiskt hålla med om. "Impopulär och illa sedda" är ju inte direkt en överdrift att säga. Fast avslutningen håller jag inte med om:

- "Förhoppningsvis förmår de flesta riksdagspartier att se förslagets principiella vikt, och stoppar det i tid. Allt annat vore en nitlott för yttrandefriheten." Hrm!

Läs:
Zlatans problem kvar när Bethard säljs i storaffär. - Aftonbladet Sport
Ministern säljer en nitlott. - Peter Wennblad Svenska Dagbladet ledare

Inga kommentarer: