lördag 8 maj 2021

Rättvisa skatter

» För vem?

Skatter är spännande att diskutera. Just nu diskuteras Fastighetsskatten livligt. Sedan det från olika håll förts fram propåer om att det är dags att återinföra Fastighetsskatten har föreningen Skattebetalarna dragit igång stora trumman och driver en ytterst intensiv kampanj mot ett återinförande. Skattebetalarna är det som förr hette Skattebetalarnas Förening. Jag för min del kallar lobbygruppen för "Skattekverulanternas Förening". Man kallar sig politiskt oberoende, något som skapar förvirring över vad oberoende egentligen innebär. Den s.k. föreningen startades av Marcus Wallenberg och har sedan dess dominerats av Wallenbergare och andra näringslivshöjdare och moderater. Nuvarande ordförande är moderatpolitikern Pia Kinhult.

Skattekverulanterna ska inte förväxlas med organisationen Skattebetalarnas Riksförbund som istället arbetar för att skatter ska användas vettigt och att bekämpa skatteflykt och annat fiffel med skatterna.

Fastighetsskatten förespråkas inte bara av politiker och debattörer på vänsterkanten. Det är också så att skatten har ett stort stöd bland ekonomer. Så här säger t.ex. ekonomiprofessorn Lars Calmfors: - "Fastighetsskatten behövs, det är i stort sett alla ekonomer eniga om. Men som debatten förs nu blir allt snedvridet – Det blir populistiskt." Fastighetsskatt finns också i väldigt många länder. Den anses vara en rättvis skatt som det är mycket svårt att smita från att betala. I många länder är Fastighetsskatten den viktigaste finansieringen av lokala eller regionala församlingar, istället för kommunalskatt.

Gör vårt Fosterland till ett bättre land
Efter intensivt lobbyarbete från nämnda Skattebetalarnas Förening och Villaägarintressen avskaffade Fredrik Reinfeldts moderatledda regering Fastighetsskatten 2008 och införde istället en djupt orättvis Fastighetsavgift. De stora vinnarna på förändringen var ägare av stora lyxiga mångmiljonvillor i våra miljonärsghetton medan däremot ägare av gamla billiga fastigheter i glesbygden inte märkte någon större skillnad. Som jag brukar säga så betalar idag moster Agda lika mycket skatt för sin lilla gamla villa byggd på 1800-talet som direktör Gyllenskalp betalar för sin 24-rummare i Danderyd.

Det finns många skäl till att många länder har en Fastighetsskatt och att de flesta ekonomer förespråkar ett återinförande. Det finns också skäl till varför moderater i synnerhet och borgerliga politiker i allmänhet lovar att avskaffa en sådan skatt om den återinförs. Det är helt enkelt deras trogna väljare som skulle få ta ett större ansvar för samhällets finansiering!

I ett debattinlägg i Dagens Nyheter går nu LO:s ordförande Susanna Gideonsson tillsammans med andra ledande LO-företrädare och ordförandena i de olika LO-förbunden ut och kräver att personer med höga inkomster och stora förmögenheter måste ta ett större ansvar för samhällets finansiering. Rubriken blev: Inför en rättviseskatt på inkomster över en miljon. Det är så vettiga åsikter att jag ska be att få citera de två första styckena:

- "En undersköterska i Bräcke och en snickare i Åsele betalar i dag ofta mer inkomstskatt än en person på Östermalm som lever på avkastningen av sin förmögenhet. Den som har en villa i Danderyd betalar samma fastighetsskatt – i kronor och ören – som den med ett radhus i Värnamo."

- "För den som har råd går det att göra avdrag på hemstädning och privata omsorgstjänster till ett värde av 75.000 kronor om året, samtidigt har antalet äldre som en anställd i hemtjänsten besöker på ett arbetspass tredubblats sedan 1980-talet. Sverige behöver en skattereform som gynnar vanligt folk."

Vi behöver en skattereform som förenklar skattesystemet. En reform som innebär att vi avskaffar mängder av olika avdrag som införts under åren. Vi behöver en reform som innebär att alla olika inkomster beskattas på samma sätt. Tjänar jag 300.000 kronor på ett år så ska det inte ha någon betydelse HUR jag tjänar dessa pengarna, skatteskalan är densamma. Olika skatteskalor för arbetsinkomst och kapitalinkomster krånglar till och skapar orättvisor. Mängder med avdrag för allt möjligt och omöjligt krånglar till och skapar orättvisor. Genomför man en sådan reform kan skatten på vanliga arbetsinkomster faktiskt sänkas utan att samhällets inkomster minskar.

Alltså, förenkla skattesystemet genom att avskaffa avdrag som finns för allt möjligt och omöjligt. Beskatta alla inkomster på samma sätt. Oberoende av om det är aktieutdelning, ränta på bankkontot, lön, sjukpenning, pension eller spekulationsvinst på aktier. Låt personer med enorma inkomster och personer med enorma förmögenheter ta ett större ansvar för samhällets finansiering. Dom har så mycket pengar att dom inte ens skulle märka det. Möjligtvis kan dom inte köpa sin 5:e Ferraribil förrän nästa år.

Tack Susanna Gideonsson, Therese, Lisa, Mikael, Pontus, Johan, Malin och alla ni andra. Ni har mitt fulla stöd!

Läs:
Inför en rättviseskatt på inkomster över en miljon. - LO på DN Debatt
LO vill ha rättviseskatt för miljonärer. - Aftonbladet
LO vill ha rättviseskatt för miljonärer. - Svenska Dagbladet
Ekonom: Debatten om fastighetsskatt populistisk. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: