fredag 14 maj 2021

90 år sedan

» En svensk militär skandal.

I dag är det 90 år sedan utkommenderad svensk militär sköt ihjäl 5 demonstrerande arbetare i Ådalen. Det var den 14 maj 1931 som flera tusen arbetare demonstrerade mot att företaget låtit skeppa in strejkbrytare med båt för att bryta de arbetandes strejk. Utkommenderad militär öppnade eld mot demonstrationståget och 5 personer dödades innan skottlossningen avbröts.

Bakgrunden är en strejk mot att arbetsgivaren ville sänka lönerna. Arbetarna gick ut i strejk och snart gick andra arbetare ut i sympatistrejk. Arbetsgivarens svar på strejken var att med båt skeppa in strejkbrytare som skulle göra jobbet istället för de strejkande. Arbetarna demonstrerade och efter ett möte på Frånö folkets hus tågade de 3-4.000 deltagarna i ett långt tåg mot Ådalen för att protestera mot strejkbrytarna.

Upp till kamp
Polisen ansågs inte tillräckligt stark så istället kallades militär in. Eftersom man från militärledningen inte litade på att de värnpliktiga inte skulle sympatisera med de strejkande var det stamanställda militärer som kallades fram. Militär som öppnade eld mot demonstrationståget med kulspruta.

Om det inte varit för att en av demonstranterna, den förre militärtrumpetaren Tore Alespong, snabbt fann sig och med trumpet gav signal för "Eld upphör" så hade många fler dödats av de militära kulorna. Han blev åtalad för "missbruk av militär signal".

Men, fem unga personer dödades av militären, Erik Bergström (31 år), Viktor Eriksson (35 år), Sture Larsson (18 år), Evert Nygren (22 år) och Eira Söderberg (20 år). Eira var inte ens med i demonstrationståget, hon stod i en trädgård bredvid. Ytterligare flera skadades.

På minnesmärket som skapats av konstnären Lenny Clarhäll står:

- "Här stupade fem unga arbetare för kulor från kommenderad millitär 14/5 1931"

Läs:
Tragedin i Ådalen skakade Sverige. - Aftonbladet
Därför lever minnet av de dödade i Ådalen. - Aftonbladet
De överlevande gick vidare och byggde Sverige. - Aftonbladet kultur
Efter 90 år hörs ekot från skotten i Ådalen. - Ingvar Persson ledare Aftonbladet
Löfven: "Högern har en jädra syn på löntagare”. - Aftonbladet

Inga kommentarer: