tisdag 18 maj 2021

Pengar - på gott och ont

» Dom är farliga.

Jag ska börja med att framföra ett stort tack till den "fattigpensionär" som tog mig på orden när jag skrev om pengar senast, alltså i torsdags. Jag avslutade mina tyckerier den dagen där jag drog en lans för att bevara kontantanvändningen med att be om ett bidrag. Jag poängterade dock att jag inte har något Swish. Denna anonyma "fattigpensionär" tog mig som sagt på orden och i dag i brevlådan låg ett anonymt brev med en tjuga i. Dessutom var frimärket inte stämplat så med en bristfällig moral som min så kan det ju utnyttjas ännu en gång...

Jag tror jag vet vem du är...

Jag tror jag använder tjugan till att investera i aktier! Undrar förresten om inkomsten är skattepliktig? Jag får nog utreda det en dag, så att jag inte beskylls för skattefiffel. Socialist som jag är så har jag faktiskt en aktieportfölj! Alla småinkomster som jag gör. Typ när jag får bonus på mina köp i diverse affärer där jag är medlem i kundklubben. Det blir en bonuscheck på 20:- eller 30:- (eller ännu större belopp) lite då och då på ställen som Kjell & Co, Apoteket, ICA, Coop och vad det nu kan vara. Lite då och då pantar jag lite flaskor eller burkar. Som pensionär får jag rabatt vissa dagar i affärer. Ja, det blir lite småinkomster hela tiden. Jag har på Sven Tycker här en del annonser. Handlar någon via dessa annonser får jag betalt. Jag tvivlar dock på att någon annan än jag själv har klickat på annonsen... Alla dessa slantar för jag över till mitt aktiekonto och köper nya aktier när där finns tillräckligt för en ny liten post. Just nu ska jag föra över 206:-. Det handlar om bonus på ICA, Pensionärsrabatt på Apoteket och ICA, en kupong vid köp av Aftonbladets söndagsbilaga och som sagt ett bidrag från en tacksam läsare av Sven Tycker. Just nu är aktieinnehavet uppe i nästan 60.000:-. Jag ska erkänna att man blir lätt girig! Det har tagit ett antal år kan jag berätta!

Pengar serveras inte på ett fat
På tal om att köpa aktier så såg jag ett inslag på SVT:s Rapport idag som berättade att allt fler ungdomar tar dyra SMS-lån för att investera i aktier. Vem som är mest omdömeslös, de ungdomar som tar dessa lån i tron att aktiemarknaden befinner sig i oavbruten stigning? Eller det är nog snarast de kreditföretag som beviljar lån för detta. Som faktiskt gör reklam för sina lån i syfte att låntagarna ska investera i aktier för lånepengarna. SMS-låneföretagen är en moraliskt lågt stående verksamhet som inte förtjänar något annat än grovt förakt. Svindyra lån som dessutom tjänar pengar på försenade betalningar och som sedan ger Kronofogden onödigt arbete medan man sätter människor i en katastrofal sits. Ni är inte värda något annat är förakt. Skitföretag!

Aktier går upp och går ner. Går man in i syftet att göra snabba pengar lever man farligt. Det ska handla om att långsiktigt placera pengar för att på lång sikt förhoppningsvis få en bättre avkastning än vad räntan på bankkontot är.

På tal om lån så ser jag att allt fler kräver att de amorteringskrav som finns på bostadslån ska tas bort. Något jag tycker är ansvarslöst! Jag kan inte förstå de som har stora bostadslån och som inte amorterar dessa lån. Det är en filosofi som bygger på tron att räntorna kommer att vara lika låga i framtiden som dom är idag. Och, som bygger på teorin om att vi ska ha en konstant uppgång i bostadspriserna. Men, så är det inte! Räntorna kommer en dag att stiga. Den som i dag precis klarar att betala dagens låga räntor på sina jättelån kommer den dag som räntorna stiger att få problem. Har man då inte ens haft råd att amortera på lånen i dag med dagens låga räntor så sitter man verkligen på pottkanten den dag räntan stiger. Har man dessutom oturen att fastighetspriserna samtidigt sjunker så vet jag inte vad jag ska använda för uttryck istället för att sitta på pottkanten.

Jag tycker det är självklart att man ska amortera sina lån idag när räntorna är låga så att skulden har sjunkit till den dag räntorna stiger. Har man inte råd att amortera i dag med dagens räntor så ska man faktiskt inte ta lånet. Så grymt är det!

Pengar kan vara trevligt. Men, dom kan skapa stora problem. Men problemen kan blir mindre om vi (och företag) tar ansvar och tänker längre än näsan räcker.

Läs:
Unga tar sms-lån till aktieköp: ”Ser det som en no-brainer”. - SVT
Tar lån för att köpa aktier: ”Det är väldigt stora risker involverade”. - SVT
Sportbilar och superlyx: Experten reagerar på anonyma aktietipsen för unga på Tiktok. - SVT

Inga kommentarer: