söndag 23 maj 2021

Bromma dödsdömd

» Flygplatsen behövs inte.

Det är måååånga år sedan som man första gången lovade att stänga Bromma flygplats. En flygplats mitt inne i bebyggelsen har helt enkelt förlorat sitt berättigande. Minskat flygande har sedan gjort det ännu mer uppenbart att flygplatsen inte behövs längre. Coronapandemin innebar dödsstöten, men minskningen hade inträffat långt tidigare. Den mycket nedgångna flygplatsens öde var beseglat redan innan Corona slog till.

Nu har till och med näringslivet i Stockholm insett verkligheten. I en debattartikel i Dagens Nyheter går näringslivets ledande företrädare i form av Stockholms Handelskammare ut och medger att det bästa nog vore att lägga ner Bromma flygplats och satsa alla kort på Arlanda. Även näringslivet börjar inse att det faktiskt är en nackdel för Stockholm att splittra upp flyget på två flygplatser. Stockholm, som ju internationellt sett är en småstad, behöver helt enkelt inte två flygplatser.

Lägg ner Bromma flygplats
Stockholm hyser ju en förhoppning att Arlanda ska utvecklas till Nordens ledande flygplats. Så stora chanser i den kampen mot Kastrup i København har man inte. København är en större stad och med ett större upptagningsområde. Om Stockholm dessutom splittrar upp flyget på två flygplatser så ökar ju inte möjligheterna.

Bland kraven från Stockholms Handelskammare är förbättrad kollektivtrafik till Arlanda. Arlandabanan drivs och sköts av ett privat företag som håller höga biljettpriser. Genom kreativ bokföring betalar man dock ingen skatt i Sverige på vinsten utan den hamnar i Luxemburg. Tyvärr är avtalet skrivit så att A-train har ensamrätt till 2050... De politiker som skrev avtalet borde sitta med skämsstrut!

Ska flyget satsa på miljövänligare flyg krävs det en elektrifiering av flyget. Detta ger mycket mindre flygplan. Varje plan kommer alltså att ta mycket färre passagerare. Det är alltså inte omöjligt att det kommer att krävas fler landningsbanor eftersom det krävs många fler flyg än i dag även om det totala antalet flygresenärer minskar.

Det är bara för Brommakramarna att inse faktum. Bromma flygplats är dödsdömd. Stockholm behöver bara en flygplats, så enkelt är det.

Läs:
Ersätt Bromma med bana för grönt flyg på Arlanda. - Stockholms Handelskammare på Dagens Nyheter debatt
Sveriges inrikesflyg är inte hä hä och häpp häpp. - Dagens nyheter ledare
Handelskammare: Bromma flygplats kan stängas. - Aftonbladet
Tåget har gått för Bromma flygplats. - Jonna Sima i Aftonbladet

Inga kommentarer: