måndag 24 maj 2021

Corona och vaccinationer

» Det är inte lätt.

Jag läste två artiklar i dagens tidningar som handlade om Coronapandemin och vaccinationerna. Så jag tänkte tycka till om detta idag. Jag vet att jag gjort detta ett antal gånger tidigare. Men, eftersom jag själv bestämmer vad jag ska skriva så får du som läser stå ut med vad jag bestämt att jag ska skriva om. Det är ingen annan som bestämmer. Varken med hjälp av pengar, censur eller någon form av demokratiska påtryckningar. Jag bestämmer!

Gå och vaccinera dig när det är möjligt
Svenska Dagbladet har en artikel med rubriken: SKR om klyftan: Lär pendla upp och ner. Det handlar om att regionerna kommit olika långt i vaccinationen. Och att detta kommer att pendla hela tiden. Regionerna får doser baserat på antalet innevånare i olika åldersintervaller. Hur många man hinner vaccinera beror sedan på många olika faktorer.

En del regioner har fått hård kritik för krångliga system för att boka vaccination och så vidare. Ibland verkar det som om att man ska vara IT-expert utrustad med tur för att hinna boka en tid innan systemen kraschar. Min erfarenhet från Region Skåne är att det trots allt har fungerat bra under Fas 1-3. Min 100-åriga mamma har fått båda sina sprutor på sitt äldreboende utan några problem med att boka osv. Min 90-åriga svärfar har också fått sina sprutor utan problem på det äldreboende där han bor utan några bekymmer med att boka tider osv. Min autistiska son som håller på att flytta in på sitt LSS-boende har fått sina båda sprutor där. Vi har fått besked när det är dags så att vi har kunnat se till att han är där just då. Inga bokningsproblem.

Jag och min hustru som tillhör Fas 3 har fått hem besked om att det är dags att boka en tid och har fått detta snabbt via ett telefonsamtal med vår Vårdcentral. I samband med att vi fått vår första spruta har vi också fått en ny tid för spruta två. Så det blir ett nytt besök på Vårdcentralen i början av juni för spruta två för oss båda.

Men, nu kommer vi till Fas 4! Nu är det inte längre Vårdcentralerna som ska ge vaccinationssprutor. Nu är det privatiserat till ett antal privata bolag som sätter upp vaccinationsställen lite här och var. En del som tecknat avtal verkar dock ha hoppat av. Vad jag kan se så kommer det inte att finnas vaccinationsställen ens i alla kommuner i Skåne. I min hemkommun Åstorp ska det tydligen öppnas upp ett vaccinationsställe i Hyllinge men inte i huvudorten. Men när jag går in på Region Skånes hemsida finns det inget sådant i kommunen alls. Det finns uppräknat 10 olika bolag som vaccinerar i 7 olika skånska kommuner. Det finns 33 kommuner i Skåne!

När jag var inne i morse och tittade så stod det inte ens var dessa olika företag ska erbjuda vaccination. Jag kunde alltså mycket väl hamna i Malmö eller Kristianstad om jag gått vidare till att klicka på något av bolagen. Jag svarade på frågan "fick du den hjälp du sökte" och kom vidare till att jag skulle förklara varför jag inte hittade den hjälp jag sökte. Jag försökte att formulera en bra förklaring och klickade på send. Och möttes direkt av svaret "Tekniskt fel"!

Ett vackert med bedrägligt virus
Hur som helst återvände jag till sidan efter lunch idag, och nu har man i varje fall kompletterat informationen med att informera om i vilka kommuner de olika bolagen är verksamma. Alltid något! Men, om man nu har som mål att så många som möjligt ska vaccinera sig så får man väl se till att man kan vaccinera sig utan problem. Man ska väl inte behöva åka Skåne runt för att få sin spruta? De som verkligen känner att dom vill vaccinera sig är kanske villiga till detta. Men vi ska ju nå även de lite mer tveksamma. Blir det för krångligt struntar dessa i det. Skärpning!

Den andra artikeln om Coronapandemin hittar jag i Helsingborgs Dagblad. Lockdown – fortfarande en öppen fråga om liv eller död har HD satt som rubrik. Det handlar om att de utvärderingar som gjorts av olika former av lockdown och inskränkningar som gjorts i olika länder inte verkar ha haft så stor betydelse. Det verkar alltså inte finnas så stora samband med olika hårda inskränkningar och hur hårt pandemin drabbat länderna.

Om man tittar på de europeiska länderna så är det inte alls så att de länder som har mycket skarpa inskränkningar och stängningar är de länder som haft en lägre nivå på överdödligheten. Att helt stänga skolor, affärer och liknande verkar inte alls ha inverkat på överdödligheten under perioden som granskats. Det verkar helt enkelt vara andra faktorer som påverkat mer. Bland de 10 länder i vår närhet som HD jämfört med så har de nordiska länderna Sverige, Danmark, Norge och Finland gjort minst inskränkningar. Dessa fyra länder är samtidigt de 4 länder som har lägst överdödlighet.

Sverige har ju utpekats som att ha haft en mycket hög andel döda pga Corona samtidigt som vi gjort ganska få inskränkningar. Men räknar man på hur många fler som dött under pandemin än vad som normalt dör så ligger Sverige lågt. Våra nordiska grannländer ligger ännu lägre. Där har det under den aktuella mätperioden faktiskt dött färre än vad som är normalt. När man räknar antalet som dött pga Coronaviruset så räknar länder på mycket olika sätt. Därför blir det mycket missvisande att jämföra dessa siffror mellan länder. Överdödligheten visar hur många fler som dött än som normalt dör under samma period. Det är ett mera rättvist sätt att jämföra. Så är t.ex. överdödligheten i Sverige under den aktuella perioden 1,7% medan det i Frankrike är 2,6%, Nederländerna 4,4%, Storbritannien 7,2%, Belgien 9,7%, Spanien 10,6% och Polen 11,6%.

Visst är statistik spännande?

Om ni inte varit och fått era sprutor så se till att få dom så fort som möjligt. Även om det är onödigt tillkrånglat för att skapa en privat marknad för diverse entreprenörer inom vårdmarknaden. Se till att ni blir vaccinerade! Det är först då som livet kan återgå någorlunda till det normala.

Läs.
SKR om klyftan: Lär pendla upp och ner. - Svenska Dagbladet
Lockdown – fortfarande en öppen fråga om liv eller död. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: