torsdag 6 maj 2021

Attendo = skandal

» Nya skandaler.

Det börsnoterade vårdföretaget Attendo börjar nästan bli synonymt med skandaler. Företaget hette tidigare Partena Care, känner ni igen namnet? Efter att antal skandaler med bristande vårdkvalitet så bytte man namn till Attendo Care!

Just nu är man aktuella i Sverige genom två olika skandaler. En handlar om att bolaget hotade en anställd visselblåsare med sparken för att hon berättade sanningen. Man hade från Attendo medvetet ljugit om vården under Coronapandemin. När en anställd valde att gå ut och berätta om hur ledningen medvetet ljög blev hon hotad med avsked. Lyckligtvis spelade hon in samtalet och kunde avslöja lögnerna och skandalen.

Attendo på vårt sätt
Samtidigt valde företaget att höja högsta ledningens bonusar. Detta samtidigt som man med tacksamhet tog emot ytterligare 100 miljoner från skattebetalarna som kompensation för pandemikostnaderna. Skandalerna behandlades av företaget på ett uselt sätt. När Reklamsajten Resumé konstaterat att Attendos krishantering varit usel har tydligen till slut VD:n Martin Tivéus konstaterat att han till slut måste krypa till korset. Han skänker bort sin bonus i ett försök att slippa löpa gatlopp mer.

Det ska påpekas att detta alltså inte är de första Attendoskandalerna. Dom är regelbundna. För ett par år sedan tvingades Attendo att stänga två vårdboenden i Finland sedan det avslöjats att kvaliteten i vården var så usel att patientsäkerheten var hotad.

Det är dags att införa samma regler inom skattefinansierad privatiserade verksamheter som inom offentlig verksamhet. När det gäller meddelarfriheten, när det gäller offentlighetsprincipen och så vidare. NU!

För så här går det när aktieägarnas utdelning och ledningens bonus blir viktigare är kvaliteten på den verksamhet som bedrivs.

Läs:
Säg som det är: det var inte lönsamt att ha en ordentlig bemanning. - Daniel Suhonen på DN Debatt
Attendo ber om ursäkt efter dold inspelning. - Sveriges Radio
Vi ber vår visselblåsande medarbetare om ursäkt. - Martin Tivéus på DN Debatt
Attendo fick coronastöd – och betalade miljonbonus till chefer. - Sveriges Radio
Attendo behöver lägga korten på bordet. - Lena Hallengren i Sveriges Radio
Efter miljonbonusar – Attendos krishantering får kritik. - Resumé
Attendos vd backar – lämnar till sin bonus. - Expressen
Efter kritiken – Attendos vd skänker bort sin bonus. - Sveriges Radio
Attendo stoppas i Finland. - Dagens Nyheter (2019)
Stora brister i Attendos finska boenden – tvingades stänga. - Aftonbladet (2019)

Inga kommentarer: