söndag 9 maj 2021

En apartheidstat i Mellanöstern

» Jag talar fortfarande om Israel.

Den 23 april skrev jag senast om oroligheterna i Jerusalem. Nu senast har omkring 180 personer skadats i samband med nya sammandrabbningar mellan palestinier och israelisk polis/militär, men också med inblandning av extrema ortodoxa judiska grupper. Senast i samband med demonstrationer vid al-Aqsamoskén i samband med fredagsbönen.

Vad handlar då oroligheterna om? Enligt den fredsplan som FN kommit överens om ska staden Jerusalem delas i två delar. En västlig del som tillhör staten Israel och västlig del som ska tillhöra en kommande Palestinsk stat. Sedan dess har dock staten Israel ockuperat och sedan även annekterat även den östra delen av Jerusalem och införlivat den i staten Israel och gjort hela staden till Israels huvudstad. Samtidigt har Israel också ockuperat och annekterat delar av staten Syrien (Golanhöjderna) där man flyttat in judiska bosättningar. Västbanken som skulle utgöra huvuddelen av staten Palestina är också ockuperat av Israel och stora delar av området har tagits över av judiska bosättningar samtidigt som den palestinska befolkningen trängts undan i vad som påminner om sydafrikanska bantustans. Israel bedriver alltså en form av apartheidpolitik på de ockuperade områden som enligt FN ska utgöra staten Palestina.

Det finns en möjlighet att leva tillsammans

Just nu är konflikten akut sedan de israeliska myndigheterna har för avsikt att vräka palestinska familjer från de bostäder i östra Jerusalem där dom bor. Staten Israel har bestämt att bostäderna tillhör de judiska familjer som bodde på platsen när Jerusalem delades i en östlig och en västlig del. Judar flydde då från östra Jerusalem till staten Israel och palestinier flyttade in. Ett resonemang som kanske går att acceptera trots allt. Men, samtidigt som judar flyttade från östra Jerusalem flyttade palestinier från västra Jerusalem och judiska familjer tog över deras bostäder. Men Israel säger bestämt Nej till att dessa palestinska familjer ska kunna få tillbaka sina bostäder. Det är skillnad på folk!

Man behandlar alltså judar och palestinier på olika sätt. Judar har alla rättigheter medan palestinier inte har några rättigheter. Det är just detta som gör att staten Israel i dag är en apartheidstat! Till och med från USA hörs i dag kritik mot den israeliska statens agerande. Sedan Donald Trump "berövats" valsegern och Joe Biden tog över har staten Israel förlorat en allierad som stödde Israel vad man än gjorde.

Staten Israel är det närmaste en demokrati man kan komma i Mellanöstern. Men, det är en demokrati som lämnar mycket övrigt att önska i deras behandling av den palestinska befolkningen. Staten Israels vilja att följa internationella lagar är dålig. I dag har Israel stora problem med demokratin och att bilda en regering som kan styra landet. Den korruptionsanklagade premiärministern Benjamin Netanyahu gör allt han kan för att klamra sig fast vid makten för att slippa en rättegång som troligtvis placerar honom bakom galler. Israel har haft nyval efter nyval utan att lyckas skapa en handlingskraftig regering.

Läs:
Därför är al-Aqsamoskén så viktig i Israel-Palestinakonflikten. - SVT
Många skadade vid al-Aqsamoskén i Jerusalem. - SVT
Internationell oro över utvecklingen i Jerusalem. - Sveriges Radio
Våldsamma protester i Jerusalem fortsätter. - Sveriges Radio
Jerusalem: Many injured on second night of clashes. - BBC
Över 180 skadade i oroligheter i Jerusalem. - Dagens Nyheter
Vräkning av palestinier kan stå Israel dyrt. - Dagens Nyheter
Hård kritik mot Israel efter nattens kravaller – även från USA. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: