fredag 7 maj 2021

Fiasko för Liberalerna och den Brunblå sörjan

» Framgång för Annie Lööf och Centern.

En ny chans för mig att gotta mig i statistik och väljarundersökningar. Det är Aftonbladet som publicerat sin månatliga undersökning som görs av Demoskop. En undersökning som tydligt visar att Nyamko Sabunis helomvändning av Liberalerna till förmån för ett samarbete med Sverigedemokraterna inte har blivit någon framgång. Snarast fiasko! Den stora vinnaren i dagens Demoskopundersökning är istället Centern. Det parti som alltså valt att stanna kvar i Januariöverenskommelsen och fortsätter vägra släppa in det rasistiska Sverigedemokraterna i värmen. I den undersökning från Novus som SVT presenterade för någon dag sedan var Kristdemokraterna istället den stora vinnaren (efter en djupdykning i förra undersökningen). I Novus SVT undersökning är försprånget för de fyra Rödgröna partierna över de fyra Brunblå partierna 51,4% - 47,3%. Detta medan Demoskops Aftonbladetundersökning har en mindre ledning, 49,7% - 49,2%. Vi kan alltså konstatera att vi inte får dra för stora växlar på siffrorna. Här är siffrorna för Aftonbladets och SVT:s undersökningar med respektive förändring sedan förra månaden.

Socialdemokraterna » - » 25,4% (±0) - 27,5% (-0,1↓)
Vänsterpartiet » - » 6,9% (-1,5↓) - 9,5% (±0)
Miljöpartiet » - » 4,1% (+0,8↑) - 4,0% (-0,5↓)
Centerpartiet » - » 11,8% (+2,0↑) - 8,7% (+0,3↑)
Sverigedemokraterna » - » 19,0% (-0,2↓) - 18,1% (-0,6↓)
Moderaterna » - » 23,1% (+0,3↑) - 22,9% (+0,3↑)
Liberalerna » - » 3,2% (-0,5↓) - 2,9% (+0,1↑)
Kristdemokraterna » - » 5,2% (±0) - 5,3% (+1,1↑)

Den nya Brunblå sörjan
Vad kan vi dra för slutsatser av det här? Nyamkos lappkast blev inte den framgång hon hade hoppats på. Liberalerna ligger kvar rejält förankrade under 4%-spärren. Händer det inget radikalt så tvivlar jag på att Moderata stödröster räcker till för att rädda Liberalerna kvar i Riksdagen vid kommande val. Moderaternas och Sverigedemokraternas förhoppningar om att bli största parti ligger långt borta. Det vill inte lyfta för Jimmie Åkesson längre. Respekten för partiet är mycket låg bland de väljare som INTE redan stödjer SD. Man har alltså inte så stort kapital att plocka nya väljare från.

I SVT:s redovisning kan vi också se en fördelning av rösterna bland kvinnor och män. Bland kvinnor leder Socialdemokraterna med 31,6%, Moderaterna får 20,5%, Vänsterpartiet får 11,8%, Centern får 11,3% och Sverigedemokraterna får 10,7%. Bland kvinnor är både alltså Vänsterpartiet och Centern större än Sverigedemokraterna. Bland män däremot får Sverigedemokraterna 25,5%, Moderaterna 25,3% och Socialdemokraterna 23,5%. Bland de partier som inte ligger i topp på någon av planhalvorna kan vi se att Miljöpartiet har ungefär dubbelt så stort stöd bland kvinnor som bland män medan hos Liberalerna och Kristdemokraterna är det ganska så jämnt fördelat.

Är kvinnor smartare?

Läs:
Annie Lööfs succé – bästa resultatet sedan 2017. - Aftonbladet
Lööf lockade 130 000 nya väljare på en månad. - Lena Mellin i Aftonbladet
C ökar stort – högsta siffrorna sedan 2017. - Expressen
Väljar­baro­metern. - SVT

Inga kommentarer: