söndag 28 februari 2021

35 år sedan

» Men hatet finns kvar.

I dag är det 35 år sedan Olof Palme mördades. Han föll offer för ett väl orkestrerat hat. Hatet mot Olof Palme från stora grupper på den politiska högerskalan var vidrigt. Exempelvis sålde MUF en pilkastningstavla med en ful och elak karikatyr av Olof Palme som motiv. Till slut mördades han av någon som sköt ihjäl honom sedan han och hustrun varit på bio utan livvakter. Med mordet försvann också den svenska naiviteten som gjorde att landets statsminister trodde att han skulle kunna gå på bio med sin fru utan att ha sällskap av livvakter.

Olof Palme
Mördaren har aldrig dömts. För inte så länge sedan beslutades att lägga ner polisutredningen eftersom man inte ansåg att man skulle komma längre. Den man som man var övertygad om att vara mördaren, den s.k. Skandiamannen, var själv sedan länge död. Skandiamannen var en tidigare moderat kommunpolitiker som var känd för sitt Palmehat. Han fanns bevisligen på platsen. Han uppgav själv att han varit ett vittne till mordet. Men det har kunnat fastslås att han medvetet ljög.

Men, vi kommer aldrig att slutgiltigt acceptera en lösning på mordet. Det kvittar vilka nya bevis som kan komma att läggas fram. Den lösning som presenteras kommer aldrig att accepteras av alla. Det kommer alltid att finnas stora grupper som tror på en annan lösning och snarast misstänker att polisen försöker mörka sanningen. I dag skriver ett antal personer, bland annat journalister och poliser, en debattartikel i Dagens Nyheter och kräver att polisutredningen öppnas igen. Vi kommer aldrig att komma över traumat. Ska vi tolka detta som att Olof Palme faktiskt var för stor för Sverige och den tiden.

Hur som helst kan vi konstatera att hatet skördade ett offer. Ett hat som idag fortsätter att spridas mot meningsmotståndare. Ett hat som i dag har blivit mycket lättare att sprida. Ett hat mot utvalda personer som sprids på ett sofistikerat sätt i social medier. Mycket av det hat som sprids på nätet är väl organiserat. Det sprids från konton som skapats anonymt med enda syfte att sprida just hat.

Det är ett hat som mycket lätt kan inspirera diverse knäppgökar till att utföra en attack. Det är ett hat som i många fall inte har något annat syfte än att försöka locka någon sjuk individ till att göra något.

För att hedra Olof Palme, för att protestera mot det hat som sprids och för att visa internationell solidaritet tycker jag att du ska skänka en slant till Olof Palme International Center. Det finns de som har bättre nytta av dina slantar.

Olof Palme International Center

Läs:
Högerns rasism får er att slicka direktörernas rövar. - Kajsa Ekis Ekman i Dagens ETC
Riksåklagaren måste återuppta Palmeutredningen. - Dagens Nyheter Debatt
Härifrån drivs SD:s nya propaganda-tv. - Dagens ETC
Olof Palme International Center. - Olof Palme International Center

Inga kommentarer: