onsdag 3 februari 2021

Är det bara ointresse?

» Eller i ren protest?

Under gårdagens funderingar om vad liberalism egentligen är så kom jag in på ämnet om rökförbud. För drygt 1½ år sedan infördes ju ett utökat rökförbud i Sverige. Sedan 1 juli 2019 är det t.ex. förbjudet att röka på järnvägsplattformar, busshållplatser osv. Även utanför affärer och restauranger råder rökförbud. Icke-rökare ska helt enkelt inte tvingas passera genom ett moln av tobaksrök för att gå in i en affär, vänta på tåg och bussar osv.

Rökförbud
Affärer och restauranger osv har varit duktiga på att skylta om detta. De flesta vettiga människor följer den typen av skyltning. Sitter det en skylt om Rökförbud så lyder människor detta. Problemet uppkommer när det INTE skyltas upp.

Här i Skåne är det t.ex. fruktansvärt dåligt skyltat på järnvägsstationer och busshållplatser. Jag har under det 1½ år som gått sedan förbudet infördes haft flera kontakter med Skånetrafiken om detta. Om varför man inte kan skylta om rökförbud i t.ex. väntkurer, biljettkurer osv. Men det finns ett totalt ointresse från Skånetrafiken av att lösa detta.

För verkligheten är ju den att står det inget om rökförbud så funderar inte en rökare innan hen plockar fram sin stinkpinne. Och när man rökt färdigt så släpper man fimpen på marken. Det är det naturliga beteendet för en rökare. Står man och röker på perrongen så kan man undvika stanken och ställa sig en bit bort. Men väntkurer, biljettkurer osv kanske man vill utnyttja. Och nöjet med det försvinner om det sitter ett gäng och röker där inne. Att be människor att låta bli att röka på en plats som inte ens är skyltad med rökförbud är att riskera att åka på en rejäl snyting.

Jag kan notera att på järnvägsstationen här i Åstorp har Trafikverket satt upp skyltar på den plattform där spår 2-3 finns. På den plattform som finns utmed järnvägsstationen är det skyltat med en skylt från ett håll, men inte från det andra hållet. Gamla askkoppar sitter kvar på stationsbyggnaden som naturligtvis inte har några skyltar. Det skydd där biljettautomater finns är inte skyltad. Den andra väntkuren på andra sidan stationsbyggnaden är inte skyltad. De båda busskurer som fanns var inte skyltade. Just nu håller busshållplatsen på att byggas om så det finns inga väntkurer alls. Jag kan notera att det ser likadant ut på andra Pågatågsstationer som trafikeras av Skånetrafiken. Ingen skyltning om rökförbud. Enligt Trafikverket är det Skånetrafiken som ansvarar för skyltning inne i väntkurer osv.

Att Skånetrafiken visar ett sådant totalt ointresse för att skylta om rökförbud kan jag bara tolka på några olika sätt.
1/ Totalt ointresse.
2/ Man vill inte skrämma bort rökare.
3/ Det är en protest mot rökförbudet som uppenbarligen Skånetrafiken inte ville ha.
4/ Skånetrafiken styrs av "Liberaler" som är motståndare till förbud rent allmänt.

Skånetrafiken

Som ni förstår är mitt förtroende för Skånetrafiken på botten för tillfället. Visst kan vi skylla på att Region Skåne (och därmed Skånetrafiken) styrs av ett moderatlett högerstyre. Men jag vill inte tro att det är enda anledningen. Man är helt enkelt ointresserade!

Inga kommentarer: