onsdag 24 februari 2021

Ett lästips

» För Uffe, Ebba och dig.

En skribent som mycket ofta är väl värd att läsa är Heidi Avellan. Hon skriver regelbundet i Helsingborgs Dagblad vilket innebär att hon hittas väl också i Sydsvenskan, NST osv. Dagens text har fått rubriken: "Sluta gissa, ta bara SD på orden". Det är rader som är väl värda att läsa och begrunda. Det är inte alltid jag håller med Heidi, men det kan man inte alltid göra. Vi har nog lite annorlunda syn på hur vi vill att det framtida samhället ska se ut.

Det Heidi Avellan gör i sin text är att dra paralleller mellan behandlingen av Donald Trump och SD. När Donald Trump vann valet 2016 så konstaterar Heidi Avellan att hans motståndare tog honom på orden, men tog honom inte på allvar. Detta medan anhängarna tog honom på allvar, men inte tog honom på orden. Nu kan vi ju i och för sig fundera på om Donald Trump vann valet. Hillary Clinton fick ju faktiskt flest röster. Donald Trump hävdade redan då att det var valfusk som gjorde att Hillary Clinton fick fler röster, men de utredningar han själv tillsatte hittade inga fel. Att Donald Trump ändå blev president beror på det amerikanska valsystemet.

Den nya Brunblå sörjan
SD var med och nominerade Donald Trump till Nobels fredspris och Jimmie Åkesson beklagade att Donald Trump inte vann valet 2020. Nu drar Heidi Avellan paralleller till hur vi reagerar på Jimmie Åkessons nu väl omdiskuterade krav:

- "Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning."

Det är dags för de politiker som har lagt fram planerna på att ta Makten i Sverige med hjälp av just Jimmie Åkesson och SD att fundera. "Ta SD på orden!". När SD kräver något så menar man allvar. SD kommer inte att vara villiga till att kompromissa bort sina krav. Som SD:s ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt slår fast i en intervju med Dagens industri där han gör klart att för en överenskommelse med Moderaterna krävs en total överenskommelse om budgeten. - "Budgeten är så beskaffad till sin natur att antingen är man överens om allting eller ingenting”, påpekar Oscar Sjöstedt och fortsätter: ”Vi måste bli överens om hundra procent, annars är vi överens om noll procent.”

Det är dags för Ulf Kristersson, Ebba Busch och Nyamko Sabuni att göra klart för sig att SD kommer inte att sälja sig billigt. Man kommer helt enkelt att förvandla deras partier, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, till lydpartier under SD. Nu har Moderaterna och de andra småpartierna redan inlett operation anpassning.

Kan vi tro att M, KD och L vet vad man ger sig in på? Jag tvekar verkligen. Men vi kan notera att man i allt högre grad anpassar sin politik till SD för att inte tvingas kompromissa bort för mycket när det blir allvar.

Vilka som verkligen "utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning" kan vi fundera vidare på.

Läs:
Sluta gissa, ta bara SD på orden. - Heidi Avellan i Helsingborgs Dagblad
M: Skrota Socialdemokraternas migrationspolitik. - Moderater i Dagens Samhälle
M riskerar sänka kunskapsnationen Sverige. - Timbro i Expressen
SD-politikern anklagas för kriminella målvakter. - Expressen

Inga kommentarer: