måndag 1 mars 2021

Om Bank-ID terrorn

» Sätt stopp för Bank-ID terrorn.

Vi har fått brev från vårt försäkringsbolag, Folksam. Dom berättar att det nu är "Hej då papperspost". Dom hävdar att det är för miljön och klimatets skull! Själv tror jag mest att det handlar om att spara pengar!

Bank-ID terror
Hur som helst är det bara att med Bank-ID logga in och bekräfta att det är korrekt e-postadress dom har registrerat. Sedan är det bara att logga in på Mina sidor med Bank-ID när man fått mejl om att det finns ny post att läsa. Simpelt och bra! Snabbt och behändigt?

Om det nu inte hade varit för det där med att alla människor faktiskt inte har Bank-ID. Alla människor kan faktiskt inte få Bank-ID. Men, lite svinn får man väl räkna med resonerar dom! Vi lever i en tid med Bank-ID terror. Allt ska utföras genom inloggning på Mina sidor med Bank-ID. Företag, myndigheter osv har hoppat på tåget. Att det finns stora grupper som inte har Bank-ID är ju mest synd om dom. Företag och myndigheter mer eller mindre struntar i de grupper som är utanför.

Låt mig ta några exempel. Min yngsta son är autistisk, han är 23 år gammal. Jag är utsedd till God Man för honom. Det innebär att han inte har någon egen bankinloggning. Istället sköter jag som God Man hans bankärenden via min bankinloggning. När jag loggar in på min Internetbank dyker även hans konton upp. När jag betalar räkningar så betalar jag samtidigt hans räkningar från hans konto. En gång om året ska jag sedan lämna en redogörelsen till Överförmyndaren med bokföring, kvitton osv. Men, eftersom han inte har någon egen bankinloggning så kan han inte heller få något Bank-ID. Så han kan inte (genom mig) komma åt alla ställen, företag, myndigheter osv som kräver Bank-ID för att kunna logga in och utföra sina ärenden.

Jag sköter min 100-åriga mammas ekonomiska ärenden via en Fullmakt hos banken. Mamma är fullt klar i huvudet så hon ska inte ha en God Man. Men hennes tekniska kunskaper, tillgång till utrustning och fingrarnas funktion räcker inte till för att sköta detta själv. Alltså har jag en fullmakt hos banken. När jag loggar in på min Internetbank dyker även mammas konton upp så att jag kan betala hennes räkningar osv. En gång i månaden får hon i posten ett kontoutdrag där hon kan se vad jag sysslat med på hennes konto. Än så länge skickas detta ut i pappersform till henne. Men det kommer väl snart att man ska logga in med Bank-ID för att få det...

Ilsken på Bank-ID terrorn
Min svägerska sköter min svärfars ekonomi med en fullmakt. Jag hjälper ibland till med olika saker. Alla tre, min son, min mamma och min svärfar har alltså ingen egen bankinloggning till någon Internetbank. Vilket alltså innebär att dom kan inte få ett Bank-ID.

Exempel på problem. När mamma behövde förnya recept kunde vi tidigare fylla i en blankett som vi lämnade i en brevlåda på Vårdcentralen. Den enkla manuella metoden har nu avskaffats! Nu ska man istället logga in på 1177 och där tala om vilka recept man vill ha förnyade. Inloggning på 1177 sker genom Bank-ID! Några fullmakter eller liknande finns inte. Alltså kan mamma inte förnya recept på det viset. Istället ska man ringa till VC. Tryck 1, tryck 2 osv ni vet. Sedan möts man av att det är många som ringer. Och slutligen får man besked om att ifall det gäller recept ska man ringa mellan 1300-1500. För att logga in på Mitt personliga konto hos Telia krävs Bank-ID! Har man inte detta hänvisas man till telefonen. - "Det är många som ringer, du har nummer 98 i kön...". Arbetsförmedling, Försäkringskassan osv har lagt ner sin personliga service i landets kommuner. Logga in med Bank-ID för att sköta dina ärenden! Min son är på väg att flytta in i en egen lägenhet på ett LSS-boende. Alltså ska det köpas in möbler osv. För att sköta detta ekonomiska så praktiskt som möjligt tänkte vi ta det via en Faktura. Vill du ha faktura, logga in med Bank-ID! Kimmy har ett bankkort så det kunde kanske användas. Nä visst, det är av säkerhetsskäl spärrat för Internetköp. Så den spärren får vi ta bort. För att göra detta krävs inloggning med Bank-ID! Till och med det fastighetsbolag där jag bor kräver Bank-ID för att man ska kunna logga in och göra en felanmälan!

Riksrevisionen har granskat myndigheternas telefonköer. Dom får alla hård kritik. Den personliga servicen har avskaffats eller gömts undan bakom enorma telefonköer och Bank-ID. Nu får jag ringa Folksam för min mammas och min sons uppdrag. Tror ni telefonkön är mindre än 45 minuter?

Jag är övertygad om att man hos dessa myndigheter och företag resonerar så här: Vi sparar en massa resurser om vi låter våra kunder sköta sina ärenden själva. Att det finns några som inte kan göra detta är tragiskt. Men lite svinn får man räkna med. Det är mest gamlingar och funktionshindrade som drabbas. Det är inte så viktigt med dom. Som sagt, lite svinn får man räkna med.

Sätt stopp för Bank-ID terrorn!

Läs:
SVT testar: Så långt kommer du utan Bank-id. - SVT
Myndigheternas telefonköer får hård kritik. - SVT

Inga kommentarer: