torsdag 25 februari 2021

Vaccinationskö

» Vem ska vara först.

Vilket är det största samtalsämnet när svenskar träffas i dag? Högt upp, om inte högst upp, ligger frågan om vaccinationer. Vilka som fått vaccinationssprutor, varför vissa fått och inte andra fått, när vi själva ska få vår vaccination, varför leveranserna försenas, varför det skiljer mellan regionerna och så vidare?

Uppenbart är att vaccintillverkarna varit överdrivet optimistiska när det gällde att lova leveranser. Läkemedelsbolagen har helt enkelt inte levererat vad dom ursprungligen lovat. Nu lovar dom att komma ikapp! Den som lever får se...

Den vackra blågula flaggan
Sedan diskuteras det ihärdigt skillnaderna mellan de olika regionerna (och kommunerna). Varför har vissa hunnit vaccinera fler på äldreboenden än andra? Varför utmärker sig Stockholm till att ligga efter när det gäller att hinna vaccinera boende på äldreboenden? Min mamma (som bor på äldreboende) har fått sina båda sprutor. Min svärfar har bara fått en spruta, men har låg på sjukhuset när hans avdelning på hans äldreboende fick sin andra spruta. Han har dock blivit lovad sin andra spruta inom kort. Men varför vissa regioner inte kommit lika långt som andra beror främst på hur regionerna prioriterat vaccinationerna och hur många äldre det bor i regionen.

Regionerna har fått tilldelat sig vaccinationsdoser i förhållande till hur många äldre det bor i regionen. Stockholm har en ganska ung befolkning. Alltså får man färre doser än t.ex. regioner som har en mycket äldre befolkning.

Men, det finns en annan anledning till att Stockholm ligger på efterkälken. Vilka har prioriterats i vaccinationskön? Från början hette det att man skulle prioritera vaccinationerna baserat på hur farligt det skulle vara om man blev sjuk. Dvs äldre först! Man börjar med de som bor på äldreboenden, sedan de med hemtjänst och sedan i åldersordning. Men så kom det krav från sjukvård osv att utsatt personal där måste prioriteras. De flesta regioner har därför snabbt vaccinerat även personal som jobbar på äldreboenden. Och personal som jobbar inom intensivvården inom sjukvården.

Sedan har vi ju en del skandaler där chefer på en del håll passat på att få sig en spruta. För att inte tala om blixtutryckning till Knugen och Silvia för att vaccinera dom på sitt slott. Trots att dom inte stod med på prioriteringsordningen. Men har man förbindelser och är blåblodig så finns det alltid någon som kan beordra utryckning till lämpligt slott.

Men i Stockholm har man valt en mycket vid tolkning av vilken sjukvårdspersonal och personal inom vården som fått vaccinationssprutor. Och då blir det helt enkelt inga vaccinationsdoser kvar till de gamla på äldreboendena. Det är en prioritering som man gjort inom Region Stockholm. Jag tycker att prioriteringen är felaktig i Stockholm. Och jag är tacksam för att min mamma och svärfar bor i Skåne där man verkligen prioriterat de gamla. Nu kan jag med gott samvete hälsa på mamma mycket mer. Och min svärfar.

Jag har under denna veckan hunnit träffa mamma tre gånger. I måndags fyllde hon 100 år och det var ett underbart firande på avdelningen, arrangerat av personalen. Ni ska verkligen ha ett stort tack för allt! Dagen efter var jag in till mamma och fotograferade bland annat alla blommor. I dag möttes vi i dörren på morgonen när jag var och lämnade lite läselektyr till mamma. Min svärfar har jag också hunnit träffa i veckan. Jag fick göra en blixtutryckning så att han hade pengar att betala sin fotvård.

Kort sagt kan vi säga att vi börjar se ljuset i tunneln. Det går åt rätt håll. Snart kan vi någorlunda återgå till ett normalt liv. Hoppas jag...

Läs:
Gamla inte först i Stockholms vaccinkö. - Dagens Samhälle

Inga kommentarer: