fredag 26 februari 2021

Surt sa räven...

» Hur man än vänder sig har man rö-en där bak.

Vänsterpartiet har lyckats locka med sig Kristdemokraterna och Moderaterna till att anslå ytterligare 4,35 miljarder i statliga bidrag till kommunerna för att dessa ska ytterligare förbättra villkoren inom äldreomsorgen. Regeringen vill också anslå mer pengar för att förbättra villkoren i äldreomsorgen. Men de tre partierna vill öka på den summan ännu mer. I efterhand har SD också meddelat att dom kommer ett stödja extrapengarna. Alltså finns det en riksdagsmajoritet.

Syftet med de ökade statsbidragen till kommunerna är att förbättra villkoren inom äldreomsorgen. Pengarna ska användas för att öka antalet fasta anställningar istället för att stora grupper bara har timanställningar. Bättre utbildning av personalen. De ska också användas för att öka heltidsanställningar inom äldreomsorgen. Pengarna ska vidare användas för att i övrigt förbättra villkoren inom äldreomsorgen för både personal och boende.

Värna våra äldre
Bakgrunden är naturligtvis de lärdomar vi gjort av Coronavirusets härjningar bland äldre. Om Sverige verkligen misslyckats på någon punkt så är det att skydda de äldre på äldreboenden. Viruset har fått härja alldeles för fritt på boendena. Vi har lärt oss att det måste finnas lager med skyddsutrustning. Det gick inte att överlåta till marknadens "just in time" och tro att det gick att få nya leveranser när plötsligt hela världen ville ha plasthandskar osv. Det måste finnas beredskap. Vi lärde oss också att det måste finnas fast personal på boendena. Att vara beroende av en kader timanställda som inte vågade tacka Nej till att hoppa in, även om dom kände sig lite krassliga, var ingen bra strategi. Tackade dom Nej var ju risken att dom inte blev uppringda nästa gång. Verksamheten måste bygga på fast anställd personal. Vi har dragit lärdomar och nu ska det betalas.

Fast det finns de som blev förtvivlade. Uppriktigt sagt tror jag inte företrädare för Regeringen är allt för upprörda. Man klagar på att det inte är finansierat ordentligt... Men inom vissa moderata kretsar satte man tydligen morgonkaffet i halsen när man läste om överenskommelsen. I Svenska Dagbladet vet ledarskribenten Maria Ludvigsson inte riktigt hur hon ska bete sig. Hon har satt Borgare och proletärer, förenen eder som rubrik för sin uppbragda text. - "Skattepengar kommer regna" skriver hon upprört. Moderater SKA inte slänga ut pengar på meningslösheter! Enligt Maria Ludvigsson finns det inget som säger att timanställningar är något problem. Jag tror dock att Maria Ludvigsson är ganska ensam om den åsikten (förutom inom privata vårdbolag alltså...). Läs hennes text. Det är riktigt roligt att känna hennes förtvivlan.

Det känns nästan som att upprördheten inom vissa moderata kretsar glädjer mig lika mycket som pengarna rent allmänt glädjer mig. Hahahaha!

Läs:
Riksdagsmajoritet för ökade äldresatsningar. - Aftonbladet
Riksdagsmajoritet för ökade äldresatsningar. - Svenska Dagbladet
M, KD och V kräver mer pengar till äldreomsorgen. - Dagens Nyheter
Borgare och proletärer, förenen eder! - Marie Ludvigsson, ledare Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: