tisdag 16 februari 2021

Källsortering - en vetenskap

» Men man kan ju i varje fall försöka.

Att sortera sitt avfall på rätt sätt är en stor vetenskap. Jag är övertygad om att hur mycket man än försöker göra rätt så hamnar saker fel. Allt mer förpackningar har upplysningar om hur man ska sortera. Men det är fortfarande ett bekymmer som kräver stor vetenskap.

Här i Åstorp får man om man bor i villa två kärl med vardera fyra fack i varje att sortera sitt avfall i. Till detta gäller ju att t.ex. batterier av olika slag, ljuskällor av olika slag, elektronik och kablar och så vidare ska sorteras separat. Bor man i flerfamiljshus så finns det ett återvinningsrum med en uppsjö av olika kärl att sortera i.

Vad är skyddsoblatet i smörpaketet? Papper, plast eller kanske metall? Är förpackningen av papper eller plast? Ett vanligt kuvert är det en pappersförpackning? Ett kuvert med bubbelplast ska det läggas i plastförpackningar? Eller ska man dela upp det i pappersförpackning och plastförpackning? En skrotad spann, är det en plastförpackning? En skrotad klädgalge av metalltråd, är det metall? Det är många gånger svårt att avgöra vad som är plast eller papper? Vad är en förpackning? Får man lägga något som formellt inte är en förpackning i källsorteringsfacket eller ska det gå till restavfall? Det är ofta en ren vetenskap att göra rätt!

Men, man kan ju begära att människor i varje fall försöker sortera rätt. En trasig träpall är inte en plastförpackning! En metallform från hämtmat är inte en tidning! En frigolitform från hämtmat är inte en glasförpackning! Den trasiga golvlampan är inte en pappersförpackning!

Här i Åstorp fanns det under en tid en central återvinningsplats där man kunde lämna en hel del. Den såg ständigt ut som en soptipp på morgonen. Några enstaka idioter som verkar vara totalt utan vett kan på kort tid förstöra för en stor majoritet som i varje fall försöker. Med jämna mellanrum kan man i naturen hitta en rejäl plats för sopdumpning - verkar en del tycka. Idioter har bemödat sig om att i skydd av mörkret köra in på små skogsvägar för att dumpa ett antal sopsäckar fulla med diverse skit. Eller kartonger med gammal elektronik. Detta trots att det alltså finns återvinningsgårdar där man helt gratis kan få lämna nästan allt. Men naturligtvis inte öppna dygnet runt.

Från naturen i Åstorp

Det är tragiskt att en mycket liten grupp rena idioter kan förstöra för den stora majoriteten som faktiskt försöker. Men, det är ju inte lätt även om man försöker.

Läs:
Svårt för kommunerna att få till sopsortering i stadskärnorna. - SVT

Inga kommentarer: