onsdag 17 februari 2021

Protester kan löna sig

» I varje fall lite.

Nätläkarföretaget Kry (som även driver fysiska vårdcentraler) vill köpa företaget Medhelps dotterbolag Vårdtjänster. Som enda region i Sverige så har Stockholm outsourcat och privatiserat driften av 1177 Vårdguiden - till just Medhelps dotterbolag.

Naturligtvis uppstår omedelbart risken för att det officiella 1177 inte blir neutralt utan det kan uppkomma misstankar om att man från 1177 Vårdguiden slussar patienter vidare till sig själva. Bara risken för att misstankar om något sådant kan uppkomma gör det självklart att affären ska stoppas.

1177 Vårdguiden

Det har på olika sätt förts en intensiv kampanj för att stoppa affären. Så har till exempel organisationen Skiftet samlat in namn för att stoppa affären (snart 100.000 underskrifter). Man har också annonserat i Stockholm för att stoppa affären. En affischkampanj som tydligen blev mycket känslig för Moderaterna i Stockholm. Ett parti som är väl insyltat i Kry. Det gick så långt att Moderaterna vandaliserade Skiftets reklamkampanj genom att klistra över affischerna med Moderatbudskap. En form av politisk vandalisering som annars bara extremister långt ute på ytterkanterna på den politiska skalan sysslar med.

Nu är det uppenbart att de andra partierna i den Blågröna majoritet som styr i Region Stockholm tvingat Moderaterna i Stockholm till en i varje fall delvis reträtt. Det är inte klart att affären stoppas, men det har gjorts klart att när avtalet med Medhelps Vårdtjänster går ut om några år så överväger man från Region Stockholm att göra som alla andra regioner i Sverige. Alltså att driva 1177 Vårdguiden i egen regi istället för privatisering. Men än så länge har man inte klart deklarerat att man INTE accepterar att Kry köper upp Medhelps dotterbolag. Så fortsätt trycka på så får Moderaterna i Stockholm ta ännu ett steg tillbaka!

Läs:
Politiker vill stänga ute Kry från 1177. - Aftonbladet
Majoriteten i Region Stockholm vill stoppa Kry från att driva 1177. - Dagens Nyheter (låst artikel)
Moderaterna vandaliserar Skiftets affischer. - Skiftet på Facebook
Kritik mot Krys 1177-affär. - Dagens ETC
V anmäler Region Stockholm – anklagas för att ha gynnat Kry. - Dagens ETC
Fackets kritik mot Kry: Lurar till sig patienter. - Dagens ETC

Inga kommentarer: