söndag 7 februari 2021

Han slår till igen

» Njut av röken?

I tisdags tog jag på Sven Tycker bland annat som exempel Svenska Dagbladets ledarskribent Mattias Svensson. I ett försök att beskriva liberalism tycker jag att han främst lyckades beskriva en Timbro-konservatism. Men det gav mig i varje fall några goda skratt.

xxxxx
Redan i dag återkommer Mattias Svensson till ett liknande område i sin ledare. Jag får en stark känsla av att Mattias Svensson tillhör den krympande skaran av njutarna av e-cigaretter. Man ser dom inte så ofta numera. Nyhetens behag har nog försvunnit. Det stora nöjet med e-cigaretter verkar ha varit att det ju ryker mycket mer än från vanliga cigaretter. Man kan riktigt excellera i tjusiga rökmoln som man nonchalant blossar ut. Men, som sagt. Man ser det allt mer sällan. Butiken jag såg i Helsingborg som specialiserade sig på olika essenser har stängt.

Men Mattias Svensson på SvD verkar tillhöra denna krympande skara. För andra gången på mindre än en vecka lyckas han skriva en ledarartikel i Svenskan där han ondgör sig över att man inte får röka e-cigaretter på restauranger osv. Det måste vara ett stort ingrepp i den personliga friheten att inte få sitta på uteserveringen med ett vinglas framför sig och sitta och puffa ut sina vackra rökmoln.

Mattias Svenssons huvudtema för sina tankar i dag handlar om att ondgöra sig över EU-Kommissionens tankar om varningstexter på varor som ökar risken för cancer. Det rör inte bara cigaretter och t.ex. alkohol. Men även t.ex. processat kött.

För övrigt kan jag hålla med Mattias Svensson om EU:s förmåga att lägga sig i för mycket. Hela EU är en koloss som är självväxande. Som har utvecklats till ett enormt bidragssamhälle. Det fanns anledningar till att jag var motståndare till ett svenskt medlemskap redan från början. Kan vi enas Mattias om ett motstånd mot EU, kan vi träffas på barrikaderna?

Läs:
Varning för uddlös symbolpolitik! - Mattias Svensson ledare Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: