tisdag 2 februari 2021

Ett gott skratt förlänger livet

» Läs mer - få ett gott skratt.

Regelbundna läsare av mina tyckerier här på Sven Tycker har nog sett att jag ibland kallar mig läsoman. Ett ord jag "nästan" har uppfunnit själv. Jag läser otroligt mycket. Jag prenumererar egentligen på alldeles för många tidningar och tidskrifter. Jag hinner dåligt läsa allt. Det ligger ständigt en hög med tidskrifter i en hög på soffbordet som jag ska läsa. Men tiden räcker dåligt till. Då blir det tyvärr ännu mindre tid för att läsa böcker. Något jag har ett stort dåligt samvete för och som jag saknar enormt. Tänk att bara få försvinna uppkrupen i soffan med en bra bok!

Läs mer
Men det blir aldrig tid över till att läsa böcker - tyvärr! Jag är uppvuxen med böcker omkring mig. Det finns en anledning till att min syster till slut blev bibliotekarie. Att min dotter läser litteratur. Jag var inte gammal när jag tillbringade en stor del av en sommar med att sträckläsa Alexander Dumas samlade verk. De tre musketörerna, Greven av Monte Cristo osv. Bakom mig i bokhyllan står fortfarande Greven i 6 inbundna band.

Men nu blir det tyvärr nästan bara ett antal dagliga tidningar och de tidskrifter jag hinner med. Helsingborgs Dagblad och Svenska Dagbladet trillar in genom brevinkastet på morgonen. Efter lunch köper jag Aftonbladet. På nätet har jag tillgång till ytterligare dagliga tidningar som Dagens ETC. Men, jag har lärt mig att man läser mycket mindre av en tidning man läser digitalt än vad man läser av en tidning jag har tillgång till på papper. När man läser en papperstidning hittar man artiklar på ett annat sätt som det visar sig att man var intresserad av att läsa. Det går fortare att läsa en tidning digital. För då läser man bara det man vet att man är intresserad av. Men man missar allt det där som man inte visste om skulle vara intressant innan man hunnit börja läsa. Det händer att jag inte alls hinner logga in och läsa något. Digitalt är billigare, men det känns nästan ändå bortkastat ibland.

Andra regelbundna läsare kanske undrar varför en vänsterman som jag läser en moderatblaska som Svenska Dagbladet? Något som ju är en berättigad fråga. Faktum är att det kan vara riktigt roligt att läsa vad dina politiska motståndare tycker. Jag pratar alltså inte om själva nyhetsrapporteringen. De flesta tidningar är ganska objektiva i sin nyhetsrapportering. Även om det naturligtvis är så att VILKA ämnen som tas upp blir präglat av vad man är intresserad av. Därför är det nyttigt att läsa mycket.

Men så kommer vi då till ledarsidan. Jag tycker faktiskt att det är roligt att läsa ledare som jag tycker är totalt ute och reser. Det kan ge mig ett gott skratt. Det kan också vara nyttigt att se hur de politiska motståndarna resonerar. Här tror jag faktiskt att vi vänstermänniskor är mycket duktigare på att läsa även motståndarens argument. Detta jämfört med högermänniskor. Medan jag tror att en mycket stor andel av vänstersympatisörer gärna läser andras åsikter så är högersympatisörer mycket mindre villiga att läsa vad motståndaren tycker.

Så jag tänkte ta det där med att få ett gott skratt. Dagens ledare i Svenska Dagbladet är skrivet av en av dessa Timbroutbildade unga skribenter som befolkar Svenska Dagbladets ledarredaktion. Mattias Svensson har satt som sin rubrik: - Sveriges problem är knappast för mycket liberalism. En argumentation som jag kan skratta gott åt.

Jag är inte girig
Vad är det då som Mattias tycker är liberalism. Låga skatter av princip är tydligen liberalism. Hur man ska betala för militärer, sjukvård, vägar, skola osv vet jag inte. Mattias berättar det inte. Det är tydligen liberalism att vi fått större klyftor i samhället. Då främst klyftorna mellan de som kan få ett jobb och de som är bidragsberoende. Tydligen är det liberalism att straffbeskatta ungdomar som fötts med olika funktionshinder som exempel. Jag brukar ta min 23-åriga son som exempel när jag är arg på straffbeskattningen av de som inte kan jobba. Det man kallar Jobbskatteavdrag. Kimmy är född med autism. Han kommer aldrig att ha en chans på arbetsmarknaden. Men, han trivs jättebra på den Daglig verksamhet där han har sysselsättning på heltid. Jag är privilegierad som har en 23-årig son som spontant kan ge mig en stor kram. Han pratar inte alls, och oftast är man osäker på hur mycket han förstår av det jag säger till honom. Men det är min älskade son! Hans inkomst är det som heter Aktivitetsersättning. En form av "förtidspension" för ungdomar. Beloppet är beroende av åldern. För Kimmy gäller att han nu får 9.044 kronor i månaden. På detta dras det 1.957 kronor i skatt. Han har alltså 7.087 kronor i månaden att leva på. Hade Kimmy varit utan sitt funktionshinder och kunnat få ett jobb hade han varit berättigad till det av liberaler så älskade Jobbskatteavdraget. Skulle Kimmy fått ett vanligt jobb med samma inkomst (dvs ett dåligt betalt deltidsjobb) på 9.044 kronor så skulle han istället betalt 1.231 kronor i skatt. Pga sitt funktionshinder straffbeskattas alltså Kimmy med 726 kronor varje månad. Han betalar alltså nästan 60% högre skatt som straff för att han fötts med ett funktionshinder. Om detta är liberalism så sällar jag mig till liberalismhatarna.

Ett annat exempel på vad som är skillnad med liberalism som Mattias berättar om är att då hade det inte varit förbjudet att röka e-cigaretter på restauranger. Men vi har alltså för lite liberalism och för mycket förbud mot rökning. Mattias rader är mycket längre än så här. Det finns många fler exempel på vad som är liberalism. Men det är alltså nyttigt att läsa vad liberaler tror att liberalism är. Uppenbart är att Timbroutbildade Mattias Svensson är fanatiskt marknadsliberal. Det var ju en gammal folkpartiledare som hävdade att vara Liberal är att vara kluven. Och en del av kluvenheten är skillnaden mellan den Marknadsliberalism som Mattias Svensson älskar och den socialliberalism som antagligen Mattias Svensson inte ens tycker är liberalism utan någon hemsk socialism. Jag tror att Mattias Svensson har missförstått girig egoism med liberalism! Tanken att allt räknas i pengar.

Hur som helst är det nyttigt att läsa andra texter än de som bara bekräftar vad man redan tyckte. Det borde fler på högerflanken också göra. Ni kanske också får ett gott skratt?

Läs:
Sveriges problem är knappast för mycket liberalism. - Mattias Svensson ledare Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: