lördag 6 februari 2021

Liten byracka bjäbbar mest

» Nyamko Sabuni utmanar ödet.

Liberalerna är i djup kris och inom partiet är det uppenbart att det är Hela havet stormar som gäller. Bytet av partiledare till Nyamko Sabuni gjorde ingen skillnad. Det kvittar vad som händer, partiet är stadigt parkerade rejält under 4%-spärren. Man är sedan länge parkerade runt 3%. Sannolikheten för att partiet ska överleva nästa val minskar hela tiden allt eftersom tiden går och det inte händer något i opinionen.

Är detta den nya Brunblå sörjan
På senare tid är det uppenbart att de inom partiet som var motståndare till att Liberalerna skulle ansluta sig till Januariavtalet är aktivast. Nyamko Sabuni gör så gott hon kan för att blåsa på elden. Det är uppenbart att partiets ledning satsar på att överleva genom att byta sida i politiken och ansluta sig till den Brunblå sörja som skapats av Ebba Busch, Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson.

Just nu blåser Nyamko Sabuni till strid inom just invandringspolitiken för att försäkra sig om att hon ska vara välkommen i denna Brunblå sörja. Och då kunna hoppas på stödröster från sympatisörer till M, KD och SD så att partiet ska kunna överleva nästa val. Att blåsa till strid inom ett område som inte omfattas av Januariavtalet retar upp även Annie Lööf och Centerpartiet

Nu hotar Stefan Löfven med att om Liberalerna bryter Januariöverenskommelsen så är det stor sannolikhet / risk för Stefan Löfven måste utlysa Extraval. Är det verkligen något som Liberalerna vill? Vill man ge sig ut i en snabb valrörelse där man ska försvara att man nu istället vill bilda en högerregering som är beroende av SD? Det ska bli spännande att följa fortsättningen.

Är Nyamko Sabuni verkligen villig att chansa på att tillräckligt många SD, KD och M-sympatisörer är villiga att stödrösta på Liberalerna för att både kompensera för socialliberaler som lämnar Liberalerna och går till Centern och vägrar följa med till att bli ett stödparti till SD och samtidigt lyfta partiet över 4%-spärren. Vill Nyamko Sabuni gå till historier som den som slutligt knäckte det Liberala partiet?

Det ska som sagt bli spännande att följa fortsättningen.

För övrigt kan vi notera att det i dag är den Samiska Nationaldagen. Jag utgår ifrån att SD:s Björn Söder har blivit övertygad om att även samer kan vara svenskar. Han hade ju lite tvivel om den saken för en tid sedan.

Inga kommentarer: