söndag 14 februari 2021

Skattefunderingar

» Om straffbeskattningar.

Visst är skatter ett fascinerande ämne? Anledningen till att jag inspirerats till detta ämne för dagens tyckeri är att jag råkade se ännu en av alla dessa kritiska inslag mot Socialdemokraterna för att S ännu inte avskaffat den s.k. Pensionärsskatten helt och hållet.

Men jag tycker faktiskt att man är något orättvisa när Socialdemokraterna får kritik för att inte ha fullföljt sitt löfte att helt avskaffa pensionärsskatten. Då glömmer man nämligen av att Socialdemokraterna inte har egen majoritet i Riksdagen. För att få majoritet i Riksdagen är man beroende av flera partier som var med och en gång införde Pensionärsskatten. Den mest populistiska kritiken mot S glömmer av att kritisera de som en gång införde straffbeskattningen av pensionärer. Alltså Högeralliansen! Det är de fyra; Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna som en gång införde en straffbeskattning av pensionerna, med stöd av SD! Vi ska kanske först och främst kritisera dessa för sitt totala feltänk?

De sanna moderaterna
Det som kallas Pensionärsskatt är ju en följd av Jobbskatteavdraget. Ett skatteavdrag som införts (och byggts ut) av Högerallianspartierna för att ge en morot till de som jobbar och samtidigt bestraffa de som inte jobbar. Bidragsberoende som man kallar det från högerblocket. Dessa partier vill ytterligare öka Jobbskatteavdraget med instämmande från SD. Ett parti som idag helt har köpt högerns ekonomiska politik. Lever man på det man så föraktfullt kallar bidrag så har man valt detta enligt dessa högerpolitiker. Om dom straffbeskattas kommer dom att vara mer villiga till att sluta leva på bidrag och i stället ta sig i kragen och skaffa sig ett jobb. Det är denna förnedrande syn på sjuka, handikappade, arbetslösa, pensionärer osv som är grundtanken bakom Jobbskatteavdraget. Så småningom insåg man att det blev lite för magstarkt att straffbeskatta den som blivit gammal så Pensionärsskatten blev inte så populär.

Men från dessa borgerliga partier ute på högerkanten vill man fortsätta att bygga ut Jobbskatteavdraget. Dvs att utöka straffbeskattningen av människor som är sjuka, handikappade, arbetslösa osv. I högerns värld har nämligen de som av olika anledningar inte arbetar valt detta själva. Är man arbetslös så beror detta på att man valt att vara detta och föredrar att leva på "bidrag". Är man sjukskriven så är man egentligen bara lat och får man en rejäl spark i häcken så tar man sig i kragen och börjar jobba igen. Har man ett funktionshinder och lever på "bidrag" så är man egentligen bara simulant och lat. Straffbeskattning (dvs Jobbskatteavdrag till de som jobbar) löser alla dessa problem för då tar man sig i kragen och börjar jobba.

Jag såg att Moderaterna ville införa en form av stimulansbidrag till långtidsarbetslösa som tar ett jobb. Observera att det heter "TAR" ett jobb. Det handlar inte om att man inte kan få ett jobb, det handlar i den moderata världen om att man inte vill ha ett jobb utan vill leva på bidrag. "Tar" man ett jobb ska man få en premie!

Autism
Med risk för att låta tjatig så tar jag min son igen som exempel. Kimmy är snart 23 år och är autistisk. Han pratar ingenting även om han förstår en del. Han är beroende av fasta rutiner och har en hel del egenheter för sig. Saker som han tycker är normala och fullständigt nödvändiga men som vi andra inte alls begriper. Men, han är min son och jag är privilegierad som har en 23-årig son som spontant kan ge mig en rejäl kram.

Men Kimmy har ju inte en chans att få ett normalt arbete. Han är totalt "bidragsberoende" som Moderaterna kallar det. Han har sysselsättning i Daglig verksamhet. Då ska han naturligtvis straffbeskattas genom att inte få något Jobbskatteavdrag på sin inkomst. Han får det som heter Aktivitetsersättning. En form av Förtidspension för ungdomar. I hans ålder får han 9.044 kronor i månaden. På detta får han betala 1.957 kronor i skatt. Om han inte hade haft sitt funktionshinder utan hade haft en möjlighet att få ett arbete på den öppna arbetsmarknaden skulle han om han hade samma inkomst (ett dåligt betalt deltidsjobb alltså) betalt 1.231 kronor i skatt efter avdrag för Jobbskatteavdraget. Eftersom Kimmy har sitt medfödda funktionshinder betalar han alltså 726 kronor varje månad i straffbeskattning. Varje arbetsdag drygt 33 kronor i bestraffning för att han fötts med ett funktionshinder. Nästan 60% högre skatt som bestraffning.

Som ni förstår är jag mer kritisk till de partier som infört straffbeskattning av alla, från pensionärer, sjuka, funktionshindrade och arbetslösa än jag är kritisk till det parti som inte hunnit avskaffa pensionärsskatten fullt ut än. Jag är kritisk mot att Socialdemokraterna inte avskaffat all straffbeskattning men istället avskaffat Värnskatten t.ex. Men jag inser också att ett parti som fick mindre än 30% av rösterna inte kan få igenom i Riksdagen allt man vill utan är beroende av ett antal borgerliga partier för att skrapa ihop en majoritet.

Men kritisera först och främst de som verkligen ska ha kritiken. Det största partiet i den här gruppen har en partiledare som formulerade detta löfte när han valdes in i Riksdagen:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Jag tycker det säger en hel del om människosynen. Och det förklarar varför man tycker att Jobbskatteavdrag är en bra idé och vill fortsätta bygga ut detta. Dvs straffbeskatta människor som av olika anledningar inte kan jobba. Sjukdom, funktionshinder, skador eller att man helt enkelt inte är tillräckligt attraktiv på arbetsmarknaden. I den moderata världen väljer vi själva!

Inga kommentarer: