fredag 5 februari 2021

10 kalla tankar

» Utan speciell ordning.

¤ 1.  Några som kämpar för att upprätthålla det upphandlingsraseri som råder inom offentlig verksamhet är organisationen Svenskt Näringsliv. Som naturligtvis kämpar för att skydda privata företags marknad inom offentlig verksamhet. Jag ser att Svenskt Näringsliv nu säger Nej till ett utredningsförslag som innebär att Trafikverket ska utföra delar av underhållet av det svenska järnvägsnätet i egen regi istället för att tvingas outsourca det och upphandla arbetet på den öppna marknaden. Låt mig gissa att Svenskt Näringsliv upphandlar besvarandet av utredningar hos lägstbjudande? Svenskt Näringsliv säger nej till järnvägsunderhåll i Trafikverkets regi.

¤ 2.  Det går inte så bra för SD i opinionen. I Demoskops senaste undersökning för Aftonbladet får SD 18,3% (-1,2). Det är tydligen främst bland yngre som SD rasar i stöd. I dag är Socialdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet och Centern större bland de under 30 år. SD kommer alltså först på 5:e plats. Socialdemokraterna är undersökningens stora vinnare och får 24,7% (+1,7). Det är synd om Jimmie Åkesson - stackaren! SD har tappat väljare under hela pandemin.

¤ 3.  Det finns de som har för mycket pengar. På en del håll finns det underlag för att plocka in mer skatter som kan användas till allas gemensamma bästa. Elon Musks SpaceX-projekt, alltså att erbjuda "turistresor" i rymden med SpaceX-rymdskeppet, fortsätter att utvecklas. De fyra platserna i den första uppskjutningen som är planerad till fjärde kvartalet 2021 är sålda. Hur många miljoner dollar "turisterna" betalt är hemligt. Att dom har för mycket pengar är uppenbart. Senaste testuppskjutningen i december slutade i kraschlandning! SpaceX announces first mission to space with all-civilian crew.

¤ 4.  Arbetsgivarorganisationen Almega är oroliga. Den av högerpartierna genomdrivna slakten av Arbetsförmedlingen hade ju som syfte att skapa en lukrativ marknad för privata lycksökare att tjäna pengar på att försöka förmedla jobb och lära arbetssökande att skriva en jobbansökan. I en debattartikel går representanter för Almega till storms mot Karlshamns kommun som planerar att själva hjälpa sina arbetslösa kommuninnevånare att hitta en ny sysselsättning. Men, om kommunen hjälper sina kommuninnevånare så riskerar ju privata entreprenörer att inte kunna tjäna pengar på Arbetsförmedlingsslakten som ju tanken var. Feltänkt när Karlshamn vill driva egen arbetsförmedling.

¤ 5.  Befolkningen i Europa krymper. Det föds alldeles för få barn samtidigt som andelen äldre i befolkningen fortsätter att öka. I dag är 20% av befolkningen över 65 år, och andelen ökar hela tiden. Samtidigt har invandringen som tidigare räddat situationen minskat kraftigt. Europas befolkning krymper alltjämt.

¤ 6.  KD-ledaren Ebba Busch fortsätter sin kamp för att få köpa 82-åriga Esbjörn Bolins fastighet. Där hon vill flytta in själv. Esbjörn hävdar att han övertalades att sälja och kände sig tvingad att skriva på men att han redan dagen efter meddelade att han inte ville sälja. Nu senast läser jag att Ebba Busch begärt att få läsa hela 82-åringens sjukjournaler för att försöka bevisa att det inte är något problem med Esbjörns hälsa. Något som han själv, anhöriga och läkare hävdar. Jag hoppas att du fortsätter kampen Ebba, så slipper vi KD efter nästa val! Ebba Busch begär att få granska läkarjournalerna.

¤ 7.  Professor Agnes Wold går till storms mot Bank-ID raseriet. I många regioner måste man logga in på 1177 för att kunna boka en tid för vaccination mot Coronaviruset. Problemet är att för att logga in på 1177 krävs BankID. Det är många, bland annat äldre, som inte har Bank-ID. Det är stora grupper som faktiskt inte kan få ett Bank-ID. Av olika skäl kanske man inte har en egen Internetbank hos någon av de större bankerna som utfärdar Bank-ID. Det kan bero på att någon annan sköter bankärendena. Då har man ingen egen bankinloggning och KAN inte få Bank-ID. Jag sköter min sons ärende som God Man. Jag sköter min snart 100-åriga mammas ärenden via en Fullmakt. Och jag hjälper till med olika ärenden för min svärfar. Som inte heller har egen Internetbank. Det är stora grupper som saknar Bank-ID. Det är dags att sätta stopp för Bank-ID raseriet. Myndigheter och företag kräver Bank-ID för inloggning och utestänger därmed mycket stora grupper. Agnes Wolds ilska mot vaccinkravet: Jätteirriterande.

¤ 8.  Apropå alla som avlider i sviterna av Covid-19 så förtjänar det att påpekas att förra året dog 1,3 miljoner EU-medborgare pga tobaksrökning, många fler liv än Corona skördat. Hur många dör då pga Coronaviruset? Den officiella siffran i Sverige har precis passerat 12.000. Observera att det inte är 12.000 som dött i Covid-19. Det är 12.000 som dött och som haft Covid-19 den senaste månaden. Det är så vi räknar i Sverige. Enligt ett par utvärderingar som gjorts har knappt en femtedel av de som registrerats som döda dött direkt som en följt av Covid-19. En femtedel har egentligen dött av helt andra skäl (trafikolyckor osv). Den största gruppen har dött av andra sjukdomar, men det kan inte uteslutas att Covid-19 bidragit till att förvärra tillståndet. EU:s nya mål: en tobaksfri generation. Kan vi lita på coronastatistiken?

¤ 9.  Samtidigt som den vanligaste kritiken mot den svenska Corona-strategin är att vi i Sverige litat för mycket på medborgarnas ansvar och gjort alldeles för få inskränkningar i våra liv så är ilskan stor när det finns inskränkningar. Ett exempel är stoppet för alkoholservering efter 20.00. I många Europeiska länder som ju är föredömen för de kritiska har man mer eller mindre helt stängt restauranger och helt slutat med alkoholservering. - "Jag är oerhört besviken" säger Jonas Siljhammar på Visita om alkoholstoppet efter 20.00. Jag tycker dom ska vara tacksamma för att dom får lov att hålla öppet överhuvudtaget.

¤ 10.  Trots att ishavskylan håller Sverige i ett järngrepp, att Vattenfall nyligen stängt en kärnreaktor i Ringhals eftersom den inte lönade sig så exporterar faktiskt Sverige fortfarande el. Elnäten är ihopkopplade och Sverige exporterar mer el än vad vi importerar. Vi producerar alltså i dag mer el än vad vi behöver i Sverige trots vinterkylan. Den svenska elexporten sätter hela tiden nya rekord. Aftonbladet.

Inga kommentarer: