fredag 19 februari 2021

Statistik eller lögn?

» Vad visar statistiken?

Jag tror att jag sagt det ett antal gånger tidigare. Jag tycker att statistik är spännande! Man kan ju i princip bevisa precis vad som helst med utvalda siffror. Genom att välja ut vad man vill bevisa och sedan välja ut siffror som bevisar detta så kan man lura vem som helst. Titta t.ex. på när SD ska bevisa att massinvandring förstör vårt land. Trots att alltså invandringen är rekordlåg. Eller när nu kärnkraftskramarna ska bevisa att vi måste bygga ny kärnkraft. Att Sverige aldrig exporterat så mycket el som nu samtidigt som vi importerar rekordlite el har ingen betydelse. Vi har elbrist, därmed basta! Att vi i så fall hade mycket större "elbrist" när kärnkraften gick för fullt har ingen betydelse. Med statistik kan man bevisa allt!

Men det var inte det jag tänkte fundera över i dag. Utan det gäller myterna om hur den svenska coronastrategin gjort att rekordmånga har avlidit i just Sverige jämfört med andra länder. Terriern Ebba Busch gick så långt att hon hävdade att regeringen med berott mod medvetet tagit livet av en massa svenskar. För att få fram de för Sverige så ofördelaktiga siffrorna så har man jämfört äpplen med päron (och apelsiner och körsbär...). När länder redovisar hur många som dött så räknar man på helt olika sätt nämligen. Sverige har ett mycket "generöst" sätt att räkna.

När Sverige uppger att drygt 12.000 människor dött i Covid-19 så innebär det i själva verket att det dött drygt 12.000 personer som under de senaste 30 dagarna innan dom avlidit hade diagnosen Covid-19. Dom behöver inte ha dött pga Covid-19, men har fått diagnosen någon gång under de senaste 30 dagarna. Detta är en mycket stor skillnad!

Man kan undra
Jag har sett redovisning av ett par undersökningar där man detaljstuderat de personer som fanns med i statistiken under en viss period inom ett specifikt geografiskt område och båda visade ungefär samma siffror. Av de som fanns med i statistiken hade nästan 1/5-del avlidit som en direkt följd av Covid-19. 1/5-del hade avlidit av helt andra orsaker. Trafikolyckor eller andra olyckor eller sjukdomar som inte hade med Covid-19 att göra. Men dom hade alltså fått diagnosen någon gång under de senaste 30 dagarna. Men uppenbarligen tillfrisknat, vilket de flesta ju gör. En majoritet hade avlidit i andra sjukdomar, men det kunde inte uteslutas att Covid-19 hade påverkat sjukdomsförloppet eller påskyndat detta. Det är farligt att jämföra statistik från olika länder om man inte räknar fram statistiken på samma sätt!

Nu har Eurostat, University of Oxford och SCB offentliggjort en jämförelse mellan främst EU-länderna där man jämfört hur många som dött under 2020 jämfört med ett genomsnitt under de tidigare fem åren. Dvs det som kallas överdödlighet. Tittar man på den statistiken så kommer Sverige på 23:e plats av de 31 länder som ingår. Dvs i de flesta europeiska länder så har klart fler än vanligt avlidit under 2020 än vad som hänt i Sverige. Värst är det i Liechtenstein där överdödligheten varit 20,8%. Men i Spanien, Polen, Slovenien, Italien, Belgien, Tjeckien, Bulgarien och Storbritannien ligger den på över 15%. I Schweiz, Malta, Litauen, Nederländerna, Rumänien, Österrike, Portugal, Slovakien, Luxemburg och Frankrike låg siffran på mellan 10-15%. I Sverige är siffran på överdödligheten 7.6%. Vi har en högre siffra än våra Nordiska grannar, men fortfarande ligger vi alltså långt ner på listan.

Naturligtvis är inte heller detta den verkliga sanningen. Hur har andra sjukdomar påverkats av Coronaviruset och de åtgärder som införts mot detta? Man har t.ex. kunnat se att många andra sjukdomar blivit mycket ovanligare. Vinterkräksjuka, vanliga årliga influensan, vanliga förkylningar osv. Våra ändrade levnadsvanor och förbättrade hygien har gjort att dessa sjukdomar minskat rejält. Vanlig årlig influensa brukar man räkna med skördar ca 2.000 liv i Sverige.

Slutsatsen är att det finns ingen sanning! Men mycket statistik!

Vi har ju t.ex. nu en hetsig diskussion om hur långt olika regioner är komna med vaccinationen. De som redovisat låga siffror pekas ut som att ha misslyckats. Men, hur mycket kan man lita på siffrorna? Varför skiljer siffrorna?

En spännande effekt av inskränkningarna i alkoholserveringen på restauranger osv är att antalet SOS-samtal till Polisen har minskat kraftigt. När restauranger och pubar inte får servera alkohol så minskar våldet. Kanske skulle man permanenta inskränkningarna? Ska vi inte göra ALLT för att få ner våldet i samhället?

Läs:
Sveriges dödstal bland de lägre i Europa. - Aftonbladet
Därför dröjer vaccinet för stockholmarna. - Svenska Dagbladet
Krismejlet avslöjar: Ville stänga ner hela bygget. - Svenska Dagbladet Näringsliv
Tidig stängning ger färre brottslarm. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: