fredag 14 februari 2020

Alla hjärtans dag - trots allt

» Social dumpning

Att rika kommuner dumpar fattiga som har ekonomiska problem i fattiga kommuner är ett växande problem som allt mer börjat diskuteras. Detta sedan ett antal fattiga glesbygdskommuner protesterat mot att rika kommuner runt Stockholm skickar personer och familjer som har Försörjningsstöd till andra kommuner för att bli av med dom. I många fattiga glesbygdskommuner finns tomma lägenheter där oseriösa hyresvärdar hyr ut till personer som rika kommuner förser med en enkel biljett till en annan kommun.

Men det är inte bara rika stockholmskommuner som agerar på det här viset. Här i Skåne ser jag om ett exempel på det här agerandet från rika kommuner här. En barnfamilj som kom till Sverige för fyra år sedan har fått uppehållstillstånd i Sverige och placerades av Migrationsverket i Staffanstorp. Staffanstorps kommun är en kommun av samma storlek som Åstorp (där er bloggare bor) och granne med bland annat Malmö. Staffanstorp styrs av Moderaterna med benäget stöd från Sverigedumokraterna.

Staffanstorps husvagnar
Staffanstorp har gjort sig kända för att placera flyktingar som placerats i Staffanstorp av Migrationsverket i gamla husvagnar som ställdes upp på en leråker. Här i Åstorp har Sverigedumokraterna motionerat om att införa "Staffanstorpsmodellen" här. Inte ens Moderaterna röstade här för att anta den motionen! Men att placera en barnfamilj på det viset var tydligen för mycket även för Staffanstorp. Istället dumpade Staffanstorp familjen i en tillfällig lägenhet i grannkommunen Malmö. När de två år som Staffanstorp är skyldiga att ta ansvar och får bidrag för detta hade gått så tog man sina händer från familjen och dumpade över ansvaret till Malmö, där man alltså själva dumpat familjen.

Sedan använder man alltså Malmö som avskräckande exempel! Ni minns väl reklamfilmen för Staffanstorp där man försökte locka till sig nya innevånare. Fast de nya innevånarna ska alltså vara välbeställda ariska villaägare. Resten kan dumpas i Malmö.

Som sagt, Staffanstorp styrs av Moderaterna men benäget stöd från Sverigedumokraterna.

Läs lite mer:
Hemlös familj bollas mellan två kommuner i Skåne. - SVT

Inga kommentarer: