söndag 9 februari 2020

Det handlar inte om antisemitism

» Den moderna apartheidregimen

Den israeliska högerregimens ockupation av den palestinska staten utvecklas allt mer från en åtgärd för egen säkerhet till skapande av en apartheidstat. En militär övermakt som förtrycker en befolkning och skapar ett samhälle som bygger på rasåtskillnad där israeler är högre stående medborgare medan den arabiska befolkningen som bor där behandlas som andra klassens medborgare. Det här är en politik som blivit ännu mer tydlig sedan Donald Trump gjort klart för Benjamin Netanyahu att han har Vita Husets stöd för att göra som han vill.

Palestina
Strategin är att göra tillvaron så olidlig som möjligt för palestinierna så att dom till slut accepterar vad som helst för att överhuvudtaget överleva. Medan bosättare på ockuperad mark, som enligt internationella lagar är illegala bosättningar, görs legala av en union mellan Israel och USA trängs de palestinier som redan bor i området allt mer ihop i vad som allt mer börjar påminna om apartheidtidens bantustans.

Den nyligen framlagda s.k. fredsplanen från Donald Trump innebar en rätt för Israel att annektera ytterligare områden och införliva dessa i Israel medan palestinierna hänvisades till små plättar av mark lite här och var under total kontroll av Israel.

Men, bosättarrörelsen som är den stora vinnaren på den s.k. fredsplanen säger trots detta Nej till denna. Från bosättarrörelsen har man deklarerat att man överhuvudtaget inte accepterar någon form av palestinsk stat mellan Medelhavet och Jordandalen. Dvs på ockuperade Västbanken. Skulle någon sådan stat skapas, oberoende av hur den ser ut, så hotar man med krig. Hur man från bosättarna egentligen vill lösa konflikten vet jag inte. Om nu hela Västbanken ska annekteras av Israel, vad ska hända med de palestinier som bor i området? Ska dom fördrivas? Ska dom få leva kvar som någon form av billig arbetskraft utan rättigheter. Som någon form av statslösa slavarbetare utan demokratiska rättigheter? För skulle även araber och palestinier får samma rättigheter som judar så riskerar dom snart vara en majoritet av befolkningen.

Ett exempel på denna översittarpolitik med syfte att förnedra palestinierna är att man från de israeliska myndigheterna beslutat att stoppa all form av export av palestinska jordbruksprodukter till Israel eller mot Jordanien till andra länder. Eftersom den israeliska militären kontrollerar alla gränser kan man utan problem stoppa exporten. Varför? Ja, säg det. Antagligen för att man kan göra det och för att förnedra palestinierna. Nyligen rapporterades det om att de israeliska myndigheter "stal" de tullavgifter som den palestinska myndigheten tog upp på import till de palestinska områdena. Eftersom importen måste passera områden kontrollerade av Israel kan man göra detta. Varför? Ja, för att förnedra palestinierna!

Enligt en debattartikel i Svenska Dagbladet skriven av Hagai El-Ad som är chef för den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem utnyttjar Benjamin Netanyahu just nu minnet av Förintelsen för sina egna politiska syften.

- "Han når nu ett nytt lågvattenmärke genom att i överlevares namn argumentera för att palestinier ska fråntas sina grundläggande mänskliga rättigheter."

Det kan skapas fred

Debattartikeln är ett exempel på att kritik av den israeliska högerregimens politik inte handlar om antisemitism. Det handlar om att ta ställning för ALLA människors lika värde. Det finns alltså en opposition även inom Israel som inte accepterar den apartheidpolitik som Benjamin Netanyahu (med stöd av Donald Trump) står för.

Läs lite mer:
Israeliska bosättare säger nej till Trumps fredsplan. - Sveriges Radio
Skrota Trumps apartheidplan för Israel och Palestina. - Dagens ETC
Israel stoppar vår export. - Helsingborgs Dagblad
Israel stoppar vår export. - Svenska Dagbladet
Ett skamligt sätt att utnyttja Förintelsen. - Svenska Dagbladet Debatt

Inga kommentarer: