lördag 15 februari 2020

Geléhallonens dag

» Vem är falsk?

Inte många har väl missat att USA inte anser att kinesiska Huawei är att lita på. USA gör allt man kan för att förhindra andra länder från att använda utrustning från Huawei när man nu ska bygga upp ett 5G-nät för framtidens mobilkommunikation. Enligt USA kan man inte lita på Huawei utan utrustning från Huawei kommer att användas av de kinesiska myndigheterna för spionage. Kopplingen mellan Huawei och den kinesiska staten är alldeles för uppenbara - menar alltså USA.

Donald Trump
Amerikanska företag som Google, Facebook osv uppmanades av de amerikanska myndigheterna att vägra Huawei från att använda deras produkter. Och de amerikanska företagen lydde direkt! Om Huawei går i de kinesiska myndigheternas ledband vet vi inte. Men att Google, Facebook osv går i de amerikanska myndigheternas ledband fick vi i varje fall bekräftat. Konflikten resulterade också i ett svavelosande telefonsamtal från en ilsken Donald Trump i Vita Huset till Boris Johnsson på 10 Downing Street sedan det stod klart att Storbritannien inte kommer att utestänga Huawei från de brittiska 5G-näten.

Jag blev påmind om den här konflikten när jag i dag läser en artikel i Svenska Dagbladet som handlar om företaget Crypto AG. Ett ursprungligen svenskt företag (Boris Hagelin hette affärsmannen och uppfinnaren) som flyttade till Schweiz. Det bytte då namn från Crypto AB till Crypto AG (Aktien Gesellschaft). Man tillverkade bland annat en krypteringsmaskin som såldes till många länder för att kunna skicka krypterad information och hålla denna hemlig för eventuella fiender. Vad man INTE berättade var att amerikanska CIA och tyska motsvarigheten BND i själva verket genom bulvaner var ägare till företaget. Under ett 50-tal år avlyssnade CIA i USA (och BND) vänner och fiender och avkrypterade deras hemliga interna kommunikationer.

När man läser om det här så förstår man lite bättre varför USA reagerar som dom gör. Dom förväntar sig väl alla andra makter är lika korrupta och falska som dom själva är!

För övrigt ser jag att USA förra året ökade sina militärutgifter med drygt 6%. Det är klart mycket mer än snittet i världen.

Läs här:
Svensk uppfinnare mitt i spionskandal med CIA. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: