söndag 16 februari 2020

Framgångar för V

» Katastrof för M

Jag har redan nämnt det moderatledda styret i Helsingborgs fiasko med att försöka sälja ut och privatisera kommunens energibolag Öresundskraft. Efter valet 2018 deklarerade plötsligt kommunalrådet, moderaten Peter Danielsson, att Helsingborgs kommun hade för avsikt att sälja Öresundskraft. Oppositionen protesterade och undrade varför man inte sagt ett ljud om detta under valrörelsen. Det förklarade moderaten Peter Danielsson med att tankarna på en försäljningen hade inte kommit upp förrän nu efter valet. Fast när Helsingborgs Dagblads journalister avslöjade att kommunen och Öresundskrafts tjänstemän redan innan valet engagerat konsulter för miljonbelopp för att värdera bolaget och förbereda en försäljning så tog protesterna ytterligare fart. Det var uppenbart att moderaten Peter Danielsson helt enkelt ljög väljarna rakt upp i ansiktet. Tjänstemännen lägger självklart inte mångmiljonbelopp på sådana utredningar utan att ha fått klartecken från den politiska ledningen.

Moderaterna
Det hela resulterade i en mycket framgångsrik namninsamling som krävde en folkomröstning om eventuell försäljning. Och en sådan hölls i början av januari. Det moderatledda borgerliga styret och Sverigedumokraterna stödde en försäljning. Medan oppositionen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet bedrev en intensiv kampanj för att stoppa en försäljning höll Ja-sägarna mer eller mindre tyst. Flera borgerliga företrädare, t.ex. Liberalernas ledande politiker kommunalrådet Maria Winberg Nordström mer eller mindre uppmanade till att inte gå och rösta. Anledningen till detta var att Sverigedumokraterna trots att dom tagit ställning för en försäljning hade lovat att följa valresultatet om valdeltagandet blev mer än 51%. Alltså gällde det att förtvivlat hålla valdeltagandet nere. Att man skulle förlora hade man nog redan insett.

Man försökte till och med från det borgerliga styret med att lansera en valsedel som var en propagandapamflett för en försäljning. Detta stoppades dock.

Nu slutade folkomröstningen med en katastrof för det borgerliga moderatledda styret i Helsingborg. 96,4% av Helsingborgarna röstade Nej till en försäljning. Det måste vara ett svenskt rekord i valnederlag. Det moderatledda styret tvingades också att dra tillbaka sitt försäljningsförslag. Något som också fått konsekvenser.

Liberalerna var nära att peta Maria Winberg Nordström och hon klarade sig med en hårsmån. Och nu har det gjorts en lokal väljarundersökning i Helsingborg av Opinionsinstitutet Sentio som visar att väljarna straffar Moderaterna för deras okänslighet och lögner. Så här ser siffrorna i Helsingborg ut efter folkomröstningen. Med förändringarna sedan valet inom parentes. Jag tar partierna i ordning efter framgångar:

Sverigedumokraterna - 23,4% (+3,2)
Socialdemokraterna - 30,2% (+1,8)
Vänsterpartiet - 6,3% (+1,7)
Centerpartiet - 5,0% (+0,6)
Miljöpartiet - 5,5% (+0,4)
Liberalerna - 5,2% (+0,1)
Kristdemokraterna - 4,3% (-0,8)
Moderaterna - 19,2% (-7,8)

Det vill säga en rejäl katastrof för Moderaterna och Peter Danielsson!

Hjärtat till vänster
Och när vi nu ändå är inne på väljarundersökningar så varför inte ta den senaste för någon dag sedan också för hela vårt avlånga land. Det handlar om den undersökning som Sifo gör för Svenska Dagbladet och som publicerades i fredags. Inga stora förändringar, men även uteblivna förändringar kan ju säga en del. Vi tar även nu partierna med de som ökat mest först och de som förlorat mest sist, sedan förra undersökningen.

Vänsterpartiet - 11,4% (+1,2)
Liberalerna - 4,4% (+0,5)
Socialdemokraterna - 23,5% (±0)
Moderaterna - 17,5% ±0)
Miljöpartiet - 4,2% (-0,3)
Centerpartiet - 8,1% (-0,4)
Kristdemokraterna - 6,1% (-0,5)
Sverigedumokraterna - 23,3% (-0,5)

Något som jag inte ser som allt för otrevligt. Undersökningen visar också att i dag är Vänsterpartiet Sveriges största politiska parti bland kvinnor under 30 år. Det ska påpekas att inget tillgängligt block, hur vi än räknar, skulle få en majoritet i Riksdagen med de här siffrorna. Vi skulle alltså få samma bekymmer även efter valet som vi hade efter förra valet. För att få ihop en majoritet krävs antingen att Liberalerna ställer upp tillsammans med Sverigedumokraterna eller att Centern och Liberalerna accepterar att även ge Vänsterpartiet inflytande. Det är bara att välja!

Läs mer:
Väljarstödet rasar för M – Danielsson lovar lyssna mer på folket. - Helsingborgs Dagblad
Tufft utgångsläge för Sjöstedts efterträdare. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: