lördag 8 februari 2020

Tekniska spörsmål

» Donald Trump slår till igen

Med detta menar jag INTE det faktum att Donald Trump börjat rensa ut tjänstemän som vittnat om vad som hänt i de riksrättsförhör som hållits. Även släktingar till misshagliga tjänstemän har rensats ut och börjat få sparken. Nä, det är inte det jag tänkte tycka till om. När det gäller Donald Trump finns det snart inget som kan förvåna.

Ericsson
Huawei
Nä, det jag reagerade på är något jag läste om i affärspressen. Som ett led i kampanjen mot kinesiska Huawei så har tydligen Donald Trump nu föreslagit att USA ska gå in och köpa Ericsson och Nokia. Antingen helt eller i varje fall en kontrollpost. Det räckte alltså inte med att vilja köpa Grönland! Det är uppenbart att Donald Trump blivit jätteorolig över att USA:s bolag hamnat på efterkälken när det gäller t.ex. 5G-tekniken. Där det är främst Ericsson, Nokia och Huawei som är ledande. Huawei är ju enligt Donald Trump farliga så dom ska stoppas. Och andra länder ska "tvingas" att stoppa Huawei så att Donald Trump kan ge en näsknäpp till kineserna. Handelskrig är till för att vinnas - med alla tillgängliga medel!

Så om man inte kan på annat sätt så får tydligen USA använda dollarsedlar för att få kontroll över marknaden. Intresset från Ericsson och Nokia är inte så stort. Men det finns tydligen ägare till Ericsson som är villiga att sälja bara priset är tillräckligt bra. Faran för Ericsson (och Nokia) är att om man blir USA-ägda så kan precis samma argument användas mot dom som i dag används mot Huawei. Ericsson och Nokia lär bli utslängda från den kinesiska marknaden (som är större än den amerikanska...)

5G
Själv tar jag inte ställning till om Huawei är att lita på eller inte. Det får experterna sköta. Jag är däremot övertygad om att Telia och Tele2 osv har kontroll så att det inte installeras spionutrustning i deras nät. Och som jag sagt tidigare, om vi inte kan lita på att Huawei inte går den kinesiska statens ärenden så har vi ju fått bevisat att de amerikanska jättarna som Google, Facebook osv går den amerikanska statens ärenden. När Vita Huset gav företagen order om att bojkotta Huawei lydde dom blint. Lyder dom Vita Huset / Pentagon / NSA lika lydigt den dag dom får order om att lämna ut all information dom har sparad om användare jorden runt? Lyder dom samma instanser lika lydigt den dag dom får order om att installera spionagemöjligheter i sina appar? Går Google, Facebook, Apple osv i USA:s ledband precis som Huawei skulle gå i Kinas ledband? Jag tror lika mycket / lite på båda påståenden. Skillnaden är att när det gäller Google, Facebook osv så har vi fått bevisat att det är så, men när det gäller Huawei så har vi bara Donald Trumps ord på det.

För övrigt såg jag att Facebooks Twitter och Instagram-konton hackats under natten. Den här gången var det hackare i Dubai som visade hur stor säkerheten är.

Läs lite bakgrund:
Donald Trump sparkar personer som vittnade. - Expressen
USA kan köpa kontrollpost i Ericsson. - Privata Affärer
USA bör överväga att köpa Ericsson. - Affärsvärlden
Facebook's Twitter and Instagram accounts hacked. - BBC

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

– ”Donald Trump var rosenrasande, med ett språkbruk så grovt att de som hörde konversationen blev förstummade.” Så beskrivs Donald Trumps telefonsamtal till Boris Johnson sedan Storbritannien gett klartecken till att Huawei får användas i den brittiska uppbyggnaden av 5G. Kan ni tänka er ett ilsket gräl mellan Donald och Boris. Det blir rödglödande ledningar som slår knut på sig själv i förtvivlan! Bland annat: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xPWxl8/uppgifter-rasande-trump-skallde-ut-johnson