torsdag 27 februari 2020

Rapport från ett M-fäste

» Upprördhet

I tisdags rapporterade jag från Kommunfullmäktige här i Åstorp. Socialdemokraterna och Centern, som tillsammans med Vänsterpartiet utgör en styrande minoritet, ville omorganisera Kommunstyrelsen för att lösa problem som uppstått sedan Sverigedumokraterna krävt att nämnden skulle väljas med proportionella val (vilket gör att man sedan inte kan göra kompletterande val för ledamöter som avgår) och det faktum att ett antal sverigedumokrater hoppat av eller uteslutits och sitter kvar som politiska vildar. De som blir de stora förlorarna på omorganisationen (som innebär en minskning av antalet ledamöter) är de tre borgerliga partier (M + L + Kd) som utgör det ena oppositionsblocket. Vinnare är Sverigedumokraterna och den styrande minoriteten (S + C + V alltså). De tre borgerliga partierna i opposition var i debatten ytterst upprörda och det talades om maktfullkomlighet osv.

Nu ser jag att Moderatstyrda Vellinge drabbats av ett liknande bekymmer. Tydligen är det så att ett par moderater i Vellinges, som det heter där, Myndighetsservicenämnd inte har lytt den Moderata ledningen och partiordförandens uppmaningar utan har i nämnden enligt egen syn följt lagen och röstat emot partiets linje. Den moderata partiledningen i Vellinge blev tydligen så upprörda över detta att det beslutades att helt upplösa nämnden och välja en ny nämnd. Så mycket för den moderata synen på maktfullkomlighet! Det blev som jag förstått det ett rejält kaosartat Kommunfullmäktigemöte i Vellinge. Uppenbarligen ännu mer upprört än vad det blev i Åstorp. "Pajkastning", "kaosartat", "rena cirkusen" är tydligen omdömen från oppositionen (som är alla dom andra partierna - Vellinge är ett rejält moderatfäste).

Vellinge


I Vellinge blev tydligen resultatet att den ena avhopparen från Moderaterna nu istället valdes in för Sverigedumokraterna i den nya nämnden. Som bestraffning försökte sedan tydligen Moderaterna välja in en av sina på Sverigedumokraternas plats. Men mötet som sådant drog tydligen ut så långt på tiden att ordföranden tvingades avbryta mötet eftersom det pågått för länge. Eller som det uttrycktes från delar av oppositionen: - "Lekstugan upplöstes när tidsgränsen för hur långt ett möte får bli tvingade Ordförande att bryta mötet. Det var inte många som var sams i sandlådan igår. Men oppositionen var enig."

Kanske ska Moderaterna i Åstorp och Moderaterna i Vellinge ha en träff? Så kan man ju diskutera vad man ska vara upprörd över.

Läs lite om ni kan:
Kaosartat fullmäktige – avhoppad moderat blir sverigedemokrat. - Sydsvenskan
Tyvärr en låst artikel. Sydsvenskan är duktiga på att låsa artiklar - tyvärr.

Inga kommentarer: