fredag 21 februari 2020

Hotet kommer från höger

» Så var det dags igen

Så var det då dags igen. En förvirrad knäppgök inspirerad av all den rasistiska, främlingsfientliga, högerextrema smörja som sprids på nätet bestämmer sig för att göra något. Nio personer med främst turkiskt/kurdiskt ursprung sköts ihjäl i den tyska staden Hanau. Sedan avslutade den 43-åriga högerterroristen Tobias Rathjen sitt dåd med att även skjuta ihjäl sin mamma innan han tog sitt eget liv.

Jag såg en uppgift om att mannen hade vapenlicens och hade möjlighet att köpa skarpa skjutvapen på postorder. Hur är detta möjligt i ett civiliserat land? USA! Inget som förvånar, men i Europa?

Rasism
Hur som helst visar händelsen med tydlighet att det är just terrorism inom en rasistisk högerextrem Vit makt-krets som det stora hotet mot vår säkerhet finns. Under förra året attackerade en högerextremist i oktober en synagoga och sköt ihjäl två personer utanför denna. I juni mördades en flyktingvänlig liberal politiker av en högerextremist. Det var i Tyskland som nyligen också sprängt en högerextrem grupp som planerade attentat.

Här i Norden är det Breiviks massaker år 2011 på ungdomar på ett läger som arrangerades av Arbetarpartiet i Norge som sticker ut som det värsta terrorbrottet i modern tid. Här i Sverige har vi haft Peter Mangs som gick omkring och sköt på invandrare i Malmö. Totalt 2 dödades men många fler skadades. Vi har Lasermannen John Ausonius som gjorde något motsvarande i Stockholm och lyckades döda en person och skada många fler. Vi har Anton Lundin Pettersson som 2015 högg ihjäl tre personer på en skola i Trollhättan. 20 år tidigare mördades den 18-åriga asylsökanden Gerard Gbeyo från Elfenbenskusten i Klippan av två nynazister. Gemensamt för alla har varit att måltavlan varit människor av utländskt ursprung och gärningsmännen har valt ut just dessa på grund av deras ursprung. Dom har varit inspirerade av ett rasistiskt främlingshat. Vi har också haft ett antal NMR-inspirerade attentat mot flyktingförläggningar.

Runt om i världen har vi förutom i Tyskland bland annat haft ett antal attacker på andra håll. I USA har synagogor bland annat attackerats. Och moskéer har attackerats på flera håll runt om i världen.

Fler rapporter från Polis och Säkerhetstjänster i olika länder har pekat ut hotet från Högerextremister som det stora hotet mot säkerheten. Det förs en debatt på många håll där alla problem som finns skylls på just invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. En debatt som inspirerar dessa galningar.

Läs lite:
Germany shooting: Investigation into 'deeply racist' gunman's links. - BBC
Hanau: Germany boosts security amid far-right threat. - BBC
Terrorhotet från högerextremister har ökat – även i Sverige. - Olle Lönnaeus i Helsingborgs Dagblad
Historikern: Samhällsklimatet gynnar rasistiska angrepp. - Sveriges Radio
Merkel: Rasism är ett gift i det tyska samhället. - Sveriges Radio
Oroande uppsving för högerextremism i Tyskland - Aftonbladet

Inga kommentarer: