tisdag 4 februari 2020

Om beroendeframkallande

» Det är skadligt i längden

Vad är det som är skadligt? Vad är det nu som jag är rädd för? Något som är beroendeframkallande och skadligt. Jo, jag tänkte ägna några rader åt det mobiltelefonberoende som vi håller på att få i vårt samhälle. En stor del av befolkningen kan i dag inte leva utan att ständigt hålla i sin mobiltelefon som någon form av snuttefilt. Jag är övertygad om att detta beroende som vi nästan tvingas in i av samhället och företagen blir till slut så stressande att det blir skadligt.

Mobilberoende
Många skolor har tvingats införa mobilförbud. Det finns skolor där man helt enkelt samlar in mobiltelefonerna på morgonen och sedan får eleverna tillbaka dom när dom slutar skolan. Som jag förstår det så har det i allmänhet blivit positiva reaktioner. Både från personal och skolelever. Stressen att ständigt känna sig tvingad att hålla sig uppdaterad skapar en stress som gör att man inte kan göra det man ska.

Vi har fått ett förbud mot att sitta och fibbla med telefonen medan man kör bil. Ett förbud som har en ganska dålig efterlevnad. Två grupper är överrepresenterade när det gäller att bryta mot detta förbudet. Yrkestrafik och kvinnor. Jag har varit nära att bli påkörd av mammor som ska lämna sina barn vid skolan men inte kan låta bli mobiltelefonen medan dom kör så dom har noll koll på vad som pågår runt bilen.

Att se grupper sätta sig till bords på restaurangen för att äta en god middag och det första alla i gänget gör så fort dom satt sig ner är att hala fram sin mobiltelefon för att kolla upp det senaste som hänt. Sedan sitter dom fyra stycken runt ett bord och alla fyra är fullt upptagna av sina små skärmar så dom hinner inte prata med varandra. Människor är ute och går och är så upptagna av sin mobiltelefon att dom har noll koll på vad pågår omkring dom.

Mobilvarning
När jag tar Pågatåget till Helsingborg kan det vara spännande och studera hur stor andel av medresenärerna som sitter fullt upptagna av sina mobiltelefoner. Om inte 100% så nästan! Det är främst komiskt att studera mobilberoendet. Mindre komiskt är att tvingas höra alla samtal som jag inte har att göra med. Hur taskig pojkvännen varit, det dråpliga som hände på jobbet eller ett tråkigt gräl. Det är tur att det finns eluttag på tåget för en stor del av resenärerna är tvingade att ladda telefonen när det är eftermiddag.

Jag hörde i bakgrunden på TV ett inslag om sömnsvårigheter. Det visade sig då att det finns många som helt enkelt måste uppdatera sig även någon eller några gånger under natten så dom får ingen ordentlig sömn. Detta ständiga behov av att känna sig tvingad att hålla sig uppdaterad gäller även på arbetsplatser. Jag har sett flera exempel där arbetsgivare är på väg att förbjuda all form av sociala medier på arbetsplatsen.

Samtidigt har jag sett att man i bland annat Frankrike är på väg att förbjuda att man sköter jobbet hemifrån på sin fritid / semester via mobilen. Ska bara kolla jobbmejlen, ska bara svara på det här mejlet osv.

Varför är vi så villiga att bli beroende?

Vi tvingas mer eller mindre in i mobilberoendet. Jag har för några dagar sedan nämnt Skånetrafikens nya biljettsystem. Som bygger på att du skaffar Skånetrafikens app till telefonen och köper dina biljetter den vägen. För att "tvinga" in så många som möjligt till mobilappen så görs andra alternativa system så pass krångliga att resenärerna ska känna sig tvingade in i mobilappen. Jag har förstått att på många håll finns det bara ett sätt att betala för bilparkeringen - i en mobilapp. Jag har ingen bil så det bekymret slipper jag i varje fall.

Men jag vill inte bli beroende. Jag vill kunna gå hemifrån och glömma att ta med mobilen utan att få panik och känna mig tvingad att springa hem efter den. Jag vill kunna gå omkring utan mobiltelefon och veta att jag inte är ständigt nåbar. Jag vill inte drabbas av panik om mobilbatteriet börjar ta slut. Jag vill inte tvingas köpa ny, och ännu dyrare, mobiltelefon varje år. Den jag har nu har börjat varna för att det börjar bli ont om minne. Hade jag nappat på alla apperbjudanden som man bara måste ha så hade den varit full så att jag tvingats köpa en ny.

Jag vill kunna vara utan mobilen några timmar då och då när jag själv bestämmer. Eller jag bara råkar glömma den. Det beroende vi håller på att skapa är skadligt. Och samhället gör vad det kan för att tvinga in oss i detta beroende.

Slå till bromsen!

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Lästips: https://www.aftonbladet.se/family/a/b5By4q/jag-vill-bara-skrika-slapp-skarmarna