tisdag 25 februari 2020

En lokalpolitisk rapport

» Om att förolämpa

Jag var på sammanträde med Kommunfullmäktige här i Åstorp i går på kvällen. Jag är bara ersättare så jag får sitta tyst längst bak på en stol. Men det kan ju vara kul ändå. Och spännande! Men ibland också fruktansvärt tråkigt och tröttande.

En av gårdagskvällens stora frågor var frågan om en omorganisation av Kommunstyrelsen, och därmed även dess arbetsutskott. Bakgrunden handlar om det traditionsenliga klantandet från Sverigedumokraterna. Dagens KS består av 13 ledamöter. 4 socialdemokrater, 1 centerpartist, 2 moderater, 1 kristdemokrat, 1 liberal samt 4 sverigedumokrater. Samt då alltså 13 ersättare varav en är vänsterpartist. Ja, så skulle alltså egentligen Kommunstyrelsen se ut. Men i sedvanlig ordning så är ju omsättningen på sverigedumokrater ganska stor. 2 av SD:s 4 ledamöter i KS sitter idag som politiska vildar kvar i församlingen. En har hoppat av partiet och den andra har uteslutits ur partiet. Inte ser det bättre ut för SD när det är just dessa båda politiska vildar som är utsedda att representera Sverigedumokraterna i Kommunstyrelsens arbetsutskott. SD, som är kommunens näst största parti är alltså inte representerade i KSau eftersom deras båda representanter där inte längre är SD:are.

Till detta kan vi nämna att centerpartisten har varit tvungen att avgå från sin plats i Kommunstyrelsen. Allt detta kompliceras av att Sverigedumokraterna när Kommunstyrelsen valdes krävde att valet skulle ske genom proportionella val. Ingen har egentligen begripit varför eftersom resultatet blev samma som om man inte gjort detta. Men eftersom Kommunstyrelsen valts genom proportionella val så kan man nu inte göra kompletteringsval. De som sitter, dom sitter. Men dom som försvinner kan inte ersättas. Centerpartiet kan alltså inte välja in en ny ledamot. Och Sverigedumokraterna kan inte få in någon annan för sina avhoppare om dom skulle avgå. Kommunfullmäktige kan inte heller bara besluta att välja en ny Kommunstyrelse.

Men, man har kommit på att om man omorganiserar Kommunstyrelsen så måste den ju väljas om. Alltså har Socialdemokraterna och Centern föreslagit att man ska minska Kommunstyrelsen till 11 ledamöter. Ett förslag som får stöd av Sverigedumokraterna. Men från det andra oppositionsblocket som kallar sig Allians för Åstorp (Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna) är man mer än upprörda. Effekten av en minskning av antalet ledamöter blir nämligen att den styrande majoriteten (Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet) får behålla sina 5 platser medan de båda oppositionsblocken tappar vardera en plats och får 3 platser vardera. För SD blir det ju trots allt en plats mer eftersom man bara har 2 platser kvar idag sedan de båda avhopparna valt att sitta kvar som politiska vildar.

Det blev alltså en mycket känslosam debatt i fullmäktigeförsamlingen. Det finns en liberal ledamot som älskar att hålla tal. Långa tal! Hon är egentligen en skicklig talare, talar sakta och tydligt. Med väl avvägda långa pauser för att det som sagts ska smälta in. Men, det tar lång tid att komma till ämnet och det är gott om upprepningar och upprepningar igen. Alltså drar det ut på tiden och det blir med tiden svårt att hålla koncentrationen att lyssna kvar. Någon uttryckte det som att hon är den dyraste ledamoten eftersom sammanträdena blir långa. Det ska påpekas att Sverigedumokraterna inte hade mycket att säga i debatten.

Hur som helst kom det till slut till omröstning. Där Vänsterpartiet efter modigt övervägande valde att de argument som framförts för en omorganisation inte räcker för att främst lösa Sverigedumokraternas interna problem. Men beslutet gick ju igenom trots detta. Detta med röstsiffrorna 20-11. Den styrande minoriteten (S+C+V) har 13 platser varav alltså 12 röstade för. Sverigedumokraterna har 9 platser men alltså en avhoppare som politisk vilde som ju inte vill bli av med sin plats i Kommunstyrelsen. Alltså 12 + 8 = 20. De tre borgerliga partierna (M+L+KD) har också 9 platser plus en politisk vilde och en vänsterpartist som ju här hamnar lite udda gav 9 + 1 + 1 = 11. Så småningom ska det alltså väljas en ny Kommunstyrelse som förhoppningsvis kan väljas utan att någon korkad sverigedumokrat kräver proportionella val.

Vänsterpartiet i Åstorp

Vad har då detta med rubriken här ovan "Om att förolämpa" att göra? Jo, när jag läser vad Sverigedumokraterna formellt har att säga om beslutet så vill man ju förolämpa den borgerliga alliansen så mycket som möjligt. Så vad kallar man den då för att vara riktigt dräpande? Jo:

- "Den vänsterliberala Åstorpsalliansen"

Visst är det en grov förolämpning för moderater, liberaler och kristdemokrater att bli kallade för "Vänsterliberala"? Jag kan riktigt se hur dom skakar av ilska. Det hela säger nog mer om var Sverigedumokraterna anser sig höra hemma om "vänster" och "liberala" är det värsta som finns!

Inga kommentarer: