onsdag 12 februari 2020

Om Klimatpolitik

» Avsaknad av Klimatpolitik

Näringslivets lobbyorganisation Timbro har mycket överraskande kommit fram till att det parti som har det bästa miljöprogrammet är - surprise, surprise - Moderaterna! Tydligen ville dom nästan utse Sverigedumokraterna, men så kom dom på att SD ju är motståndare till EU! Allra sämst klimatpolitik har Kristdemokraterna - enligt Timbro alltså. Det måste bero på Sara "Flyg mer" Skyttedals eskapader?

Timbro
Jag för min del litar nog mer på de utvärderingar av de svenska partiernas miljöpolitik som Naturskyddsföreningen gjort med jämna mellanrum. Där brukar Vänsterpartiet komma i topp. Att Moderaterna kommer så bra till i Timbros utvärdering beror främst på att dom inte vill göra något om det finns något annat som kan ha större effekt.

Om Sverige minskar flygandet har det bara liten effekt, det skulle ha större effekt om kineserna slutade flyga. Alltså är det ingen mening med att Sverige minskar flygandet.

Om svenska bilar minskar sina utsläpp så har det mindre betydelse än om kineserna minskar sina utsläpp från bilismen. Så då är det ingen mening med att vi minskar våra utsläpp. Det är bättre att kineserna gör det.

Det är bara dumt om vi lockar svenskar att köpa färre plastkassar genom att lägga en skatt på dom. Våra plastkassar är en så liten del, så om inte hela världen först förbjuder plastkassar så är det ingen mening att vi minskar vår konsumtion.

Att tänka så långt som att ALLA måste göra något, så långt tänker inte moderater. Det kan ju riskera drabba deras bekvämlighet.

Jag tror att jag som vanligt tar Timbros åsikter med ett antal rejäla nypor salt. Och en extra slev...

Läs lite annat:
Effektiv klimatpolitik? En granskning av partiernas förslag. - Timbro
Timbro: Bäst för klimatet är att inte göra ett skvatt. - Patrik Kronqvist i Expressen
Här är partierna som är bäst och sämst för miljön. - Naturskyddsföreningen

Inga kommentarer: