torsdag 16 januari 2020

Vår fredliga värld

» Rysskräck

Jag såg en notis hos BBC som berättar om att kinesiska fiskare som får "fientliga spy drones" i näten och lämnar in dessa till myndigheterna får bra betalt för dom. Kinesiska fiskare får tydligen den här typen av utländska obemannade och fjärrstyrda små spion-ubåtar i näten regelbundet. Dom kommer uppenbarligen från Taiwan, Japan och främst USA som använder dom för att spionera på Kina. 2009 började den amerikanska flottan att experimentera med "unmanned undersea vehicles (UUVs)". Och idag bedöms det som ett billigt (dom kostar kanske 100.000 kronor) och säkert sätt att spionera. Och lite svinn får man räkna med om dom fastnar i de kinesiska fiskarnas fisknät.

Non Violence
Kan ni föreställa er uppståndelsen och mediahysterin i Sverige om en svensk fiskare hade fått en liknande rysk "spionmojäng" i sina nät? Det hade blivit uppkallande av rysk ambassadör för överlämnande av protester, tidningarna hade fyllt helsidor om det hela i veckovis för att berätta om det ryska spionaget. Det hade nästan blivit full militär beredskap medan Moderaterna hade krävt kraftigt ökade anslag till marinen.

För USA kan väl inte misstänkas skicka in den typen av "spionmojänger" mot Sverige? Dom får väl informationen på förfrågan via vändande post istället!

Läs:
Why are Chinese fishermen finding so many 'submarine spies'? - BBC
FÖR HÅLLBAR FRED SEDAN 1883 - Svenska Freds och Skiljedomsföreningen

Inga kommentarer: