söndag 19 januari 2020

Älska din nästa

» Hotet

Var hotet mot vår säkerhet kommer ifrån blev jag på nytt påmind om när det i dag dök upp en, vid första påsikt mycket underlig, kommentar till ett blogginlägg jag skrev den 28 januari 2017 med rubriken "Var kommer hotet från". - "Looney Bin for you!!" stod det. Det kommer regelbundet underliga kommentarer på engelska till gamla blogginlägg, som är att beteckna som Spam. Det kan vara försök att sälja suspekta produkter eller texter som jag inte alls begriper. Men den här gången var det inte redan från början placerat i Spam-lådan.

En nasse
Jag började alltså att forska lite. "Looney Bin" översätts som "Dårhus" av någon översättare. Jag hittar också en förklaring på engelska vad det ska innebära: - "A state of mind that is achieved once one has taken in a large amount of THC, the main ingredient in marijuana. The looney bin can be reached when a person feels 'retarded' and unable to function normally." Den här kommenteraren anser uppenbarligen att jag försvunnit i hasch-dimmorna och hamnat i någon form av dårhus när jag varnar för hotet från högerextremismen. En efterforskning på avsändaren ger följande islamofobiska motto: - "Islam out of Europe. Islam & it's followers do not belong here." Det är alltså en helt vanlig traditionell rasistisk högerextrem nazistinspirerad islamofob som uppenbarligen själv förirrat sig in i hasch-dimmorna och hittat ett gammalt blogginlägg från 2017 som är kritiskt mot hans vänner.

Alltså tänkte jag ta tre exempel från dagens media som berättar om var hoten kommer från. Svenska Dagbladet berättar att Högerextrema väntas vapendemonstrera i Virginia. Oron sprider sig i USA inför morgondagen då Vit-makt extremister och vapenentusiaster ute på högerkanten ska genomföra en stor beväpnad demonstration i Virginias huvudstad Richmond. Flera nynazister har redan gripits innan demonstrationen. Många oroas för en upprepning av händelserna 2017 i Charlottesville i Virginia när en högerextremist medvetet med sin bil körde rakt in i en folksamling och bland annat dödade en person. Rädslan för beväpnade högerextremister i USA ökar allt eftersom det står klart att dom ofta åker utomlands för krigsliknande vapenträning.

Dagens Kvällsposten / Expressen berättar i en granskning av militanta NMR-medlemmar. Nazismen inifrån: ”Jag säkrar rasens överlevnad”. Det handlar om en granskning av en stor grupp militanta, beväpnade, våldsamma, brottsdömda nazister. En granskning som gör en normalt funtad medborgare mörkrädd.

SVT berättar i dagens Rapportsändning om hoten mot universitetens genusforskning. Hot genom mejl, telefonsamtal och bombattrapper. Hoten har gått så långt att många inte vågar uppträda öppet. I viss mån har alltså de som framför hoten lyckats med sin föresats.

Är det detta samhälle vi vill ha? Var kommer hoten mot vår säkerhet från?

Läs lite bakgrund:
Högerextrema väntas vapendemonstrera i Virginia. - Svenska Dagbladet
Nazismen inifrån: 'Jag säkrar rasens överlevnad' - Kvällsposten / Expressen
Hatet mot forskare har eskalerat. - SVT
Forskare vittnar om hoten och hatet. - SVT
Flera genusforskare vågar inte uttala sig offentligt. - SVT

Inga kommentarer: