måndag 27 januari 2020

Vem ska skämmas?

» Förintelsens minnesdag

I dag är det Förintelsens minnesdag. Tidningarnas ledarsidor och debattsidor är fyllda med löften och utfästelser. Det är väldigt mycket vackra och fina ord med klara avståndstaganden från antisemitismen. Upprördhet över att judar i Sverige (och på andra håll i världen) inte kan gå omkring klädda i judiska symboler. Löften om att vi måste ta i med hårdhandskarna mot antisemitismen och förföljelsen av judar.

Ulf med vänner
Men, jag saknar något!

I Aftonbladet skriver Gunnar Hökmark: - "Vår tolerans får inte ursäkta antisemitism". Och han fortsätter med: - "Om en svensk stad är otrygg för judar, har vi förlorat". Och du har rätt Gunnar Hökmark. Om människor av judiskt ursprung inte kan gå fritt på gator i Sverige utan att känna sig otrygga så har det svenska solidariska samhället förlorat.

I Expressen skriver Ulf Kristersson: - "Vi måste gå från ord till handling mot judehatet". Han fortsätter med: - "Hotet och hatet mot judar växer i Sverige. Många judar vågar inte längre bära kippa öppet på stan. De politiska partierna måste nu samla sig och göra kraftfulla insatser mot alla former av antisemitism". Och han har också helt rätt. Alla politiska partier måste samla sig och göra alla möjliga insatser mot antisemitismen.

Men, det här skriver alltså företrädare för ett politiskt parti som håller på att skapa ett nytt politiskt block i den svenska Riksdagen tillsammans med ett politiskt parti som har rasismen (inklusive antisemitismen) i blodet och med sig i sina rötter. Ett parti vars gräsrötter sprider ett fruktansvärt hat mot judar. Ett parti vars företrädare regelbundet varnar för den sionistiska kontrollen över världen. Det är dags att återigen påminna om Ulf Kristerssons löfte till överlevaren från Förintelsen, Hédi Fried:

- "Mina värderingar är inte SD:s. Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD".

Ett löfte som efter en fikastund med Jimmie Åkesson förvandlades till:

- "När vi gick till val i Alliansen var det en fundamental förutsättning för Alliansens gemensamma arbete, att vi inte skulle ha något samarbete med Sverigedemokraterna. Alla vet också att det inte var ett krav som jag drev. Det var i grund och botten Centern och Liberalerna som drev det kravet."

Säg Nej till nazismen
Låt oss därför ta en del citat från Facebook-gruppen "Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner" som exempel:

"Det är tragiskt och upprörande att vänstern lyckats inbilla tanten en massa lögner om SD."
"En urgammal tant från en annan tid."
"Deportera henne."
"Tack Hedi Fried, nu vet vi att du saknar både förstånd och folkvett."
"Kan hon inte vara tyst."
"Har inte skrivit om SD. Kärringen fördömer SD."
"Alla gamla är så hjärntvättade av sossarna."

Ett litet urval kommentarer från den Sverigedumokratiska svansen - och officiella företrädare för Sverigedumokraterna. Det politiska parti som Ulf Kristersson och Gunnar Hökmark just nu håller på att göra rumsrena.

Antisemitismen är en sjuka, ett stort problem. Ett hat mot en viss grupp av människor som är mycket gammalt. Det fanns långt innan nazismen. Det är en del av det hat som är så lätt att blåsa upp mot de som är lite annorlunda. Det är att hat som ofta använts av Makten för att gynna sina egna syften. Men, vi får inte glömma bort att hatet mot judar inte är det enda hatet vi har problem med.

Att använda högtidlighållandet av Förintelsens slutpunkt bara för att bekämpa antisemitismen är att egentligen förminska Förintelsen. Ungefär hälften av de som dog under Förintelsen var judar. Men, Förintelsen var inte bara ett systematiskt försök att utrota judar. Det var lika mycket ett systematiskt försök att utrota t.ex. romer. Uppskattningsvis hälften av alla romer som fanns i Europa föll offer för Förintelsen. Men när Förintelsen nämns så nämner man inte ens detta. Snarast fortsätter vi att förakta och förfölja romer. Det är acceptabelt högt upp i Maktens korridorer att ha fördomar om romer. Man kallar dom fortfarande Zigenare, Tattare osv. När vi nu högtidlighåller 75-årsdagen av den sovjetiska armens befrielse av förintelselägret Auschwitz-Birkenau så nämns judar. Men vi glömmer t.ex. alla romer som också fanns i lägret. Och som dött i lägret och andra koncentrationsläger.

Vi fördömer mer eller mindre enigt förföljelsen av judar. Men samma politiker som kommer med dessa fördömanden deltar i politiska beslut som på olika rasistiska sätt drabbar romer, muslimer osv. Det är INTE acceptabelt att judar inte kan gå omkring i samhället klädda i judiska symboler. Samtidigt vill samma politiker förbjuda muslimer att gå klädda i muslimsk klädsel. Var är viljan att stå upp mot all rasism? Det handlar istället om ren och skär hyckleri!

Antisemitismen är ett problem, i Sverige och på andra håll. Trots ovan nämnda moderaters försök att utpeka Sverige som extra illa drabbat så är det kanske tvärtom. I en attitydmätning som den amerikansk-judiska organisationen Anti-defamation league (ADL) gjorde 2019 låg faktiskt Sverige bäst till av de 18 länder som undersöktes. En undersökning som TV-kanalen CNN gjorde förra året visade på samma resultat. Det finns i Sverige ett problem med antisemitism inom främst två grupper. Extremhöger (med nazister och andra mörkermän) och inom invandrade muslimska kretsar. I den senare gruppen ofta som ett resultat av konflikten mellan Israel och palestinierna. Där judar som grupp får skulden för allt ont som man anser att staten Israel står för. Detta är dock inte den enda förklaringen. Detta eftersom konflikten judar - muslimer är gammal. Vilket egentligen är underligt eftersom det är två religioner som är väldigt lika och besläktade. Kanske är det därför?

Säg Nej till alla former av rasism
Ovan nämnda moderater skyller även Socialdemokraterna och "Vänstern" i allmänhet för antisemitism. Men detta beror främst på att man inte kan skilja på kritik av staten Israels agerande och antisemitism. Man kan faktiskt kritisera staten Israels ockupationspolitik och i det närmaste skapandet av ett apartheidliknande samhälle utan att man för den saken skull är antisemit. Den politik som den styrande högern i Israel för har inte stöd av alla judar. Den är inte ens i överensstämmande med staten Israels ursprungliga tanke. Man gör helt enkelt samma misstag som stora muslimska grupper gör, dvs inte kunna skilja på Israelkritik och judehat.

Detta kan t.ex. inte heller Vänskapsförbundet Sverige-Israel. Jag läser lite då och då på deras Facebook-sida. Och jag tycker gruppen borde döpas om till "Vi som hatar araber, sossar och Stefan Löfven"!

Låt oss enas om att ställa upp mot alla former av rasism. Vi är alla lika mycket värda, oberoende av om vi är ariska vita hederliga svenskar, judar, romer, muslimer, afrikaner, samer, finnar eller greker. Vi har alla samma rättigheter och skyldigheter. Vi har alla rätt att gå klädda ute på gatan hur vi vill. I judisk kippa, muslimsk sjal, burka, nunnedräkt, sari eller trasiga jeans eller vad vi nu vill klä oss som. Detta utan att samhället eller någon vi möter ska lägga sig i det. Men, det är inte värre att attackera en jude med kippa än att attackera en muslimsk kvinna i burka. Jag hoppas att även moderater ställer upp på det!

Läs en hel del:
Vår tolerans får inte ursäkta antisemitism. - Gunnar Hökmark i Aftonbladet
Vi måste gå från ord till handling mot judehatet. - Ulf Kristersson i Expressen
Förintelseöverlevare näthatas av SD-medlemmar. - Aktuellt Fokus
Sociala medier har underlättat spridningen av antisemitiska idéer. - Henrik Bachner i SVT
Israel använder Förintelsen i nationalistiska syften. - Anita Goldman i Dagens Nyheter
Det börjar med judarna. Men det slutar aldrig där. - Ledare i Helsingborgs Dagblad
Så kan Sverige skärpa kampen mot antisemitismen. - Ulf Bjereld och Thomas Hammarberg i Dagens Nyheter

Inga kommentarer: