måndag 13 januari 2020

Det sved säkert ordentligt

» En rejäl knäpp på näsan

I går folkomröstade helsingborgarna om Helsingborgs kommun skulle sälja sitt energibolag Öresundskraft eller inte. Bakgrunden till den här folkomröstningen är att det moderatledda borgerliga (M+L+Kd) styret med moderaten Peter Danielsson i spetsen efter valet 2018 deklarerade att kommunen nu hade för avsikt att sälja sitt energibolag Öresundskraft. Man fick från motståndarna hård kritik för att man inte sagt något om dom planerna under valrörelsen. Men Peter Danielsson och hans borgerliga vänner hävdade att tanken på att sälja hade inte kommit upp förrän efter valet.

Helsingborgs Rådhus
Fast när lokala Helsingborgs Dagblad började granska det hela visade det sig att tjänstemännen på Öresundskraft / Helsingborgs stad hade engagerat konsulter för att göra en värdering av bolaget och för att förbereda en försäljning redan i god tid innan valet 2018. Och då tog det fyr rejält bland motståndarna till en försäljning. Peter Danielsson försökte förtvivlat förklara att vad tjänstemännen sysslat med hade han ingen aaaning om. Det var först efter valet som frågan aktualiserats bland de styrande. Vad tjänstemännen sysslat med hade dom gjort på eget bevåg. Ett påstående som ju faller på sin orimlighet. Sådan planering börjar inte tjänstemännen med utan att ha fått klartecken från de styrande. Och skulle man gjort det så hade man åkt ut med huvudet före när styrelse osv fått kännedom om vad man sysslat med. /Bilden visar Helsingborgs Rådhus med den "ökända" Janousch-minareten!

Motståndarna satte igång att samla in namnunderskrifter med krav på en folkomröstning i frågan. På rekordtid fick man ihop 14.000 namnunderskrifter vilket är långt över vad som krävs för att kravet ska tas upp i Kommunfullmäktige. Frågan hamnade alltså där och det beslutades om att hålla en folkomröstning i frågan. Man försökte dock att så gott det gick från styret att sabotera det hela. Valet av datum, 12 januari, möjliggjorde bara en kort valrörelse och ansågs av många ligga alldeles för nära jul- och nyårshelgerna. Man försökte också få igenom en valsedel med en text som i princip var en propagandapamflett för en försäljning. Det slutade dock med en enkel valsedel som bara hade två alternativ. Ja eller Nej att kryssa för.

Man har från Ja-sidan (Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedumokraterna) varit ointresserade av att föra någon valkampanj. Allt för att hålla valdeltagandet nere i folkomröstningen. I en avslutande valdebatt som Helsingborgs Dagblad arrangerade framförde till och med Liberalernas representant Maria Winberg Nordström det horribla kravet att det bästa för förespråkare var att inte gå och rösta, för att hålla valdeltagandet nere. Liknande uppmaningar har också framförts av andra. Nej-sidan (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet) har däremot varit desto aktivare. Siffran över valdeltagande blev extra viktig när ett mycket splittrat Sverigedumokraterna deklarerade att man skulle följa valresultatet - om valdeltagandet var över 51%. SD:s röster krävs för att få igenom ett beslut om försäljning eftersom de styrande borgerliga partierna inte har egen majoritet.

Öresundskraft
Så, igår hölls folkomröstningen. Idealiskt väder för de som ville hålla valdeltagandet nere. Det regnade i princip hela dagen. Men sent i går på kvällen kom det preliminära slutresultatet. Ett valdeltagande på 50,06%. En hög siffra för en folkomröstning, allra helst för en folkomröstning som inte hålls i samband med ordinarie val. Men inte 51%! Siffran kan dock öka något när den slutliga sammanräkningen har gjorts.

Valresultatet? Jo, av de 50,06 av helsingborgarna som gick och röstade så röstade 96,37% Nej. Bara 3,34% röstade Ja medan 0,29 var ogiltiga, blanka osv. Valresultatet blev alltså en rejäl örfil till de styrande som försökt att kuppa igenom en försäljning. Av alla helsingborgare så har alltså 48% gått och röstat och röstat Nej. Så även om man tar i beaktande att en hel del sympatisörer till en försäljning röstskolkat så visade resultatet att helsingborgarna vill INTE sälja ut sitt energibolag.

Till slut blev örfilen för de styrande för kraftig. Under dagen har man från det moderatledda styret deklarerat att man lägger ner planerna på en försäljning. Det ganska unika har hänt, en folklig opinion har gett de styrande en riktigt rejäl knäpp på näsan, spark i häcken eller vad vi ska kalla det. Man vågar helt enkelt inte gå vidare med risk för att om frågan kommer upp till diskussion till nästa val åka ut ur Rådhuset med huvudet före.

Motståndet mot en försäljning går långt in i alla partierna. En debattartikel författad av tidigare styrande kommunalråd (även de borgerliga...) protesterade mot en försäljning. Det stod helt enkelt klart att det här var ett hugskott från en liten klan i toppen - som misslyckades.

Läs lite mer:
Valet i siffror – så röstade helsingborgarna. - SVT
Försäljningen av Öresundskraft stoppas – ja-sidan tvingas backa. - Sveriges Radio Helsingborg
En stolt natt för Helsingborg. - Peter Fällmar i Helsingborgs Dagblad
Ett så här kraftigt utslag hade varit svårt att nonchalera. - Valexperten Anders Sannerstedt i HD
Telefonterror och champagne hemma hos Bert Alfson efter beskedet att Öresundskraft inte säljs. - Helsingborgs Dagblad
Så röstade dina grannar – hela listan. - Helsingborgs Dagblad
Försäljningen av Öresundskraft stoppas - Helsingborgs Dagblad
En större politisk rörelse kvävdes i sin linda. - Johan Malmberg i Helsingborgs Dagblad
Öresundskrafts vd nöjd med snabbt besked efter folkomröstningen. - Helsingborgs Dagblad
Inga besked från utpekad köpare efter stoppad affär. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: