tisdag 28 januari 2020

Om olika beskattningar

» Hot mot vad?

- "Arvodesreglerna för styrelser ett hot mot svensk tillväxt."

Skattkista
Det är rubriken på ett debattinlägg i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga. Skriven av Svante Forsberg (ordförande för Styrelseakademien), Anders Oscarsson (ordförande för Internationella ägares förening) och Caroline af Ugglas (vice vd för Svenskt Näringsliv). Läs vad herrarna och damen har för argument här.

Vad det handlar om? Jo, Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom beslutat att styrelsearvoden ska beskattas som om det var lön. Detta är något som de berörda tycker är orättvist. Uppenbarligen tycker dom inte att det dom får som ersättning är en lön som dom får för ett utfört arbete som styrelseledamot. Istället tycker dom tydligen att dom bedriver ett företag som säljer tjänster som styrelseledamot. Det måste vara ungefär på det sättet dom resonerar.

I realiteten handlar det om att dom får betala mer skatt på sina inkomster som blir svårare att trixa undan beskattning. Det är ju faktiskt taskigt att den som sitter i företagets styrelse och får ett arvode för detta ska betala lika mycket i skatt som den som städar styrelserummet eller serverar kaffet. Det begriper väl alla att städerskan måste betala mer skatt!

Jag tror faktiskt att Högsta Förvaltningsdomstolen kommit fram till ett ganska korrekt domslut!

Läs debattartikeln här:
Arvodesreglerna för styrelser ett hot mot svensk tillväxt. - Svenska Dagbladet Näringsliv debatt

Inga kommentarer: